Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Cercetătorii din țara noastră au fost informați despre oportunitățile Programului european în domeniul științei și tehnologiei – COST
20/09/2019 - 16:54

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Asociația COST (Cooperare Europeană în Domeniul Științei și Tehnologiei), au organizat astăzi, 20 septembrie, o sesiune de informare privind Programul COST „COST INFO DAY ”. La eveniment au participat secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Elena Belei; șeful departamentului activitate științifică al Asociației COST, Primoz Pristovsek; experți naționali și internaționali; reprezentanți ai mediului academic și științific.

 

Evenimentul a avut drept scop informarea comunității științifice din Republica Moldova despre activitatea programului COST, modul în care cercetătorii pot participa în acțiunile COST existente, modalitatea de lansare a propriilor acțiuni, pregătirea/scrierea și depunerea propunerilor de proiecte, precum şi activitățile și experiențele din cadrul acestui program de amploare.

 

În mesajul său, Elena Belei a menționat că modernizarea sistemului național de cercetare și inovare este o condiție fundamentală a dezvoltării durabile a Republicii Moldova, reiterând angajamentul țării noastre de a-și consolida parcursul de integrare în Spațiul European de Cercetare. Oficialul a lansat un apel către toți cercetătorii să participe la acțiunile Programului COST, care înseamnă vizibilitate și acces la infrastructură și expertiză europeană. „Încadrarea cercetătorilor din Republica Moldova, mai ales a celor tineri, în activitățile organizate în cadrul Programului COST, este un succes extraordinar pentru întreaga comunitate științifică din țara noastră, iar acel lucru va reprezenta o experiență valoroasă, progrese reale în domeniul cercetării și inovării, prin racordarea la standardele europene, idei și subiecte noi de cercetare și câștigarea de proiecte internaționale. Valorificarea oportunităților ce rezidă din calitatea de stat membru în cadrul COST  este unul din rezultatele scontate  în Programul Național de Cercetare și Inovare, adoptat recent de Guvernul Republicii Moldova”, a afirmat secretarul de stat.

 

La rândul său, reprezentantul COST, Primoz Pristovsek,a apreciat realizările înregistrate și măsurile întreprinse pentru îmbunătățirea sistemului de cercetare și inovare din țara noastră și racordarea lui la standardele europene, subliniind că Republica Moldova este un partener de încredere și cu potențial major în virtutea tinerilor cercetători.

 

COST este organismul pan-european care își propune să faciliteze progrese științifice inovatoare, să conducă la noi concepte și produse, contribuind astfel la consolidarea capacităților de cercetare și inovare din Europa. Asociația COST este constituită în prezent din 38 de membri și 1 stat cooperant.

 

Programul a fost inițiat în anul 1971, la Conferința Ministerială de la Bruxelles și este primul instrument european prin care este sprijinită cooperarea științifică și tehnologică a cercetătorilor din Europa. COST este un instrument foarte eficient de formare a rețelelor de cercetători, care facilitează progresele științifice inovatoare și produse și coordonează activitățile de cercetare finanțate la nivel național prin reunirea cercetătorilor și a altor părți interesate în scopul de a face schimb de informații în diferite domenii. Misiunea COST vizează: crearea de capacitate prin conectarea comunităților științifice de înaltă calitate din Europa și din întreaga lume; furnizarea de oportunități de networking pentru cercetătorii aflați la început (Early Stage Researchers); creșterea impactului cercetării asupra factorilor de decizie, organismelor de reglementare și factorilor de decizie la nivel național, precum și în sectorul privat.

 

Menționăm că Republica Moldova din 2005 a devenit observator COST, marcând  doar 22 de participanți pe parcursul a 13 ani. La 7 noiembrie 2018 țara noastră a devenit membru cu drepturi depline a Programului COST, ulterior  înregistrând  134  participanți la 40 acțiuni COST. 

petitii
Centrul de Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație