Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Colaborarea cu România în domeniile educației și cercetării, pe agenda MEC
10/04/2024 - 15:04

Cercetătorii din Republica Moldova și România vor avea oportunitatea să colaboreze în proiecte complexe, cu scopul de a consolida relațiile științifice între cele două țări. Acest fapt a fost consemnat între părți în cadrul celei de-a XII-a sesiuni a Comisiei interguvernamentale mixte dintre România și Republica Moldova, care a avut loc zilele acestea la București. La reuniune a participat secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării Adriana Cazacu.

În cadrul reuniunii, au fost prezentate progresele implementării proiectelor comune în domeniile educației și cercetării din ultima perioadă. „România este partenerul nostru strategic, inclusiv în domeniile educației și cercetării. Cu România avem cele mai multe parteneriate și colaborări, determinate, în primul rând, de faptul că vorbim aceeași limbă, avem o istorie, cultură, tradiții comune, împărtășim aceleași valori, dar avem și multe similitudini în dezvoltarea sistemelor de educație și cercetare. Cooperarea noastră în prezent este și mai complexă, grație aspirației noastre de integrare europeană, pentru că experiența și bunele practici ale României în direcția dată sunt extrem de valoroase și utile pentru noi”, a declarat Adriana Cazacu în cadrul reuniunii.

De menționat că statul român a contribuit semnificativ la îmbunătățirea infrastructurii instituțiilor de învățământ din țara noastră. Cu suportul României, în ultimii ani, au fost construite și reabilitate 1300 de grădinițe, procurate 196 de autobuze, a fost reparat Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat. Iar la etapa actuală este în proces achiziționarea a 120 de unități de transport școlar.

Ce ține de colaborarea științifică bilaterală, aceasta va fi extinsă atât la nivel de mobilitate a cercetătorilor, cât și prin proiecte complexe. În 2024 va fi lansată o competiție de proiecte complexe pentru cercetătorii din ambele țări care va intensifica potențialul de cercetare al ambelor sisteme.

La fel, instituțiile de învățământ superior din țară au semnate și implementează cu instituții de învățământ superior din România circa 270 de acorduri de cooperare pe diverse subiecte de actualitate din domeniu precum: dezvoltarea în comun a programelor de licență, master și doctorat; armonizarea standardelor educaționale și a calificărilor din învățământul superior cu scopul de a facilita recunoașterea reciprocă a actelor de studii; acces la infrastructură și facilități pentru cercetare în laboratoare și centre științifice, schimb de experiență și competențe în managementul diverselor tipuri de proiecte de cercetare științifică etc. 

petitii