Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Comitetul mixt Uniunea Europeană - Republica Moldova în domeniile cercetării și inovării în cadrul Programului-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont 2020 s-a întrunit în ședință
27/11/2020 - 18:24

Astăzi, 27 noiembrie, a avut loc ce-a de-a doua reuniune a Comitetului mixt Republica Moldova-Uniunea Europeană în domeniul cercetării și inovării, în format online.  Evenimentul a fost co-prezidat de secretarul general al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării Anatolie Topală și directorul adjunct al Direcției Generale Cercetare și Inovare a Comisiei Europene Anne Haglund-Morrissey.

 

Secretarul general Anatolie Topală a menționat că Guvernul Republicii Moldova își propune să crească eficacitatea sistemului național de cercetare și inovare, atât prin dezvoltarea cadrului de politici și normativ în domeniul cercetării și inovării, cât și prin asigurarea condițiilor optime pentru generarea de noi cunoștințe și aplicarea acestora în creșterea competitivității economiei naționale și a nivelului general al bunăstării. „Participarea Republicii Moldova la programele-cadru ale Uniunii Europene reprezintă o cale de internaționalizare a sistemului național de cercetare și inovare, precum și de asigurare a procesului de integrare în Spațiul European de Cercetare,”- a subliniat oficialul.

 

În context, reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării au făcută o retrospectivă a schimbărilor aduse de reforma în domeniul cercetării și inovării, al cărei punct de pornire au servit recomandările raportului de evaluare a sistemului cercetare și inovare din Republica Moldova (Peer review) întocmit de experții Comisiei Europene în 2016. Urmare a acestuia a fost adoptată Legea nr.190 din 2017, publicată la 20 octombrie 2017 și pusă în aplicare din 20 februarie 2018.

 

Totodată, secretarul general Anatolie Topală a efectuat o prezentare a cadrului de politici și normativ dezvoltat de MECCîn domeniile cercetării și inovării, printre care Programul Național în Domeniile Cercetării și Inovării pentru anii 2020-2023, prin care Guvernul și-a stabilit prioritățile și obiectivele de dezvoltare în domeniile cercetării și inovării pentru o durată de 4 ani.

 

La rândul său, reprezentanții Delegației UE au vorbit despre cea mai recentă inițiativă de politici a Uniunii Europene - Pactul verde European, care reprezintă o strategie de creștere pentru UE, având ca obiectiv transformarea acesteia într-o societate neutră din punct de vedere climatic, echitabilă și prosperă, cu o economie modernă, eficientă din perspectiva utilizării resurselor și competitivă, precum și lansarea unui nou concept privind Spațiul european de cercetare.

 

Un alt subiect abordat în cadrul reuniunii a vizat participarea Republicii Moldova la programul-cadru pentru cercetare și inovare Horizon 2020, inclusiv mobilitatea și formarea cercetătorilor.

 

La final, reprezentanții delegației Republicii Moldova și cei ai Delegației UE au evidențiat importanța cooperării lor în domeniul cercetării și inovării, precum și perspectiva de accedere la noul Program cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare Orizont Europa pentru perioada 2021-2027.

petitii