A A A
Corina Fusu s-a întâlnit cu managerii instituțiilor de învățământ din sectorul Ciocana
19/04/2017 - 09:30

Ministrul educației Corina Fusu a efectuat o vizită de documentare în sectorul Ciocana al capitalei, unde s-a întâlnit cu managerii instituțiilor de învățământ din sector și cu reprezentanții preturii. Participanții la întrunire au discutat despre situația din sistemul educațional, printre cele mai relevante subiecte fiind salariile mici, creșterea prețurilor la produse și servicii, inclusiv a prețului la agentul termic, deficitul cadrelor nedidactice și didactice în grădinițe, integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale în instituțiile preșcolare.

 

Referindu-se la creșterea salariilor angajaților din sistemul de învățământ, Corina Fusu a menționat că Guvernul lucrează în vederea identificării fondurilor financiare necesare pentru majorarea salariilor cadrelor didactice și celor auxiliare/nedidactice, de la 1 septembrie 2017.  

 

Doamna ministru a accentuat că așteptările salariale ale profesorilor sunt legitime, iar Ministerul Educației este principalul avocat al acestor măriri în cadrul echipei guvernamentale. În context, și-a exprimat încrederea că pedagogii vor manifesta o atitudine responsabilă față de elevi și nu vor întrerupe procesul educațional înainte de sesiunea de examene.

 

Un alt subiect abordat la întrevedere a fost vacanța cadrelor didactice din grădinițe. Ținând cont de faptul că proiectul Regulamentului-tip de organizare și funcționare a instituției de educație timpurie a fost plasat repetat pentru dezbateri publice, Corina Fusu i-a îndemnat pe cei prezenți la întrunire să își expună opinia asupra acestuia.

 

Totodată, doamna ministru a informat că vacanțele elevilor vor fi unificate pentru toate treptele de învățământ. Astfel, pentru anul de studii 2017-2018 Ministerul Educaţiei propune ca toți elevii să aibă vacanțe în următoarele perioade: vacanța de toamnă: 30.10 – 05.11.2017; vacanța intersemestrială (de iarnă): 23.12.2017 – 08.01.2018; vacanța de primăvară: 08.03 – 11.03.2018; vacanța de Paști: 07.04 – 16.04.2018; Vacanța de vară: 01.06 – 31.08.2018.

 

Corina Fusu a mai subliniat că vor fi operate modificări la Codul educației pentru a include îmbunătățiri privind standardele minime de servicii pe care trebuie să le presteze instituțiile de învățământ fiecărui copil: ”Educația nu înseamnă un sac de informații amestecate, pe care elevul nu știe cum să le utilizeze în viață, ci înseamnă trezirea interesului față de cunoaștere, față de lectură și știință, precum și dezvoltarea spiritului critic și analitic”.

 

Participanții la ședință au apreciat pozitiv discuțiile cu doamna ministru și au solicitat ca ea să transmită tuturor factorilor de decizie că educația este prioritară și trebuie finanțată corespunzător.

 

Ulterior, Corina Fusu a vizitat Liceul Teoretic ”Mihail Berezovschi”, unde își fac studiile peste 2000 de elevi. În cadrul întrevederii cu membrii administrației instituției au fost abordate aspecte privind crearea condițiilor pentru asigurarea unui proces calitativ de instruire, implementarea eficientă a formulei de finanțare per elev, avantajele autogestiunii financiare etc.

 

În total, în sectorul Ciocana din mun. Chișinău activează 20 de instituții de învăţământ secundar şi 17 instituţii preşcolare, dintre care 6 licee sunt la autogestiune financiară.

petitii
Centrul de Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație