Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Gala Premiilor anuale ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în domeniul Culturii, ediția 2018
15/01/2018 - 20:25

Astăzi, 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a organizat festivitatea de premiere a laureaților ediției 2018 a Galei Premiilor anuale în domeniul Culturii.

 

La eveniment au participat premianții ediției curente și invitații acestora, Prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip, membri ai Guvernului, oficiali, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, invitați de onoare, oameni de cultură.

 

În alocuţiunea sa, premierul Pavel Filip a felicitat laureații și a subliniat că Ziua Națională a Culturii, marcată odată cu ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, este un prilej de a reflecta asupra fenomenului cultural din Republica Moldova, dar și de a transmite un mesaj de recunoștință, prețuire și încurajare tuturor creatorilor de frumos.

 

 În discursul său rostit în debutul evenimentului, Monica Babuc a felicitat oamenii de cultură și cei care activează în domeniul culturii, menționând că „de 6 ani sărbătorim Ziua Națională a Culturii, consemnând astfel tributul nostru pentru marele poet al neamului, Mihai Eminescu, cel care ne-a consacrat în cultura universală”. De asemenea, Ministrul a îndemnat „să ne aplecăm asupra creațiilor oamenilor de cultură, care ne aduc bunătate în inimile noastre căci doar cultura îl face pe om liber”.

 

În cadrul festivității au evoluat ansamblul „Plăieșii”, Capela Corală Academică „Doina”, ansamblul „Concertino”, „Briosonores”, soliștii Tatiana Costiuc, Viorica Agafița, Ștefan Negură, acompaniați de Philarmonic Proactiv Orchestra, dirijor Mihai Agafița.

 

Premiile anuale ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în domeniul Culturii au fost instituite pentru marcarea celor mai reprezentative creaţii în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei, cinematografiei, artelor plastice, biblioteconomiei, restaurării, conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei. Această acţiune are ca scop susţinerea şi promovarea capacităţilor creative și perfecţionarea măiestriei interpretative ale oamenilor de cultură din țară.

 

Laureații ediției din acest an sunt:

1. Premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale ex-equo se acordă actriței şi regizoarei Teatrului „Geneza-ART”, Daniela BURLACA, pentru merite deosebite în dezvoltarea și propagarea artei teatrale, înaltă măiestrie artistică, și actorului Teatrului Național ,,Mihai Eminescu”, Ghenadie GÂLCĂ, pentru înalte calități profesionale, spectacole premiate la nivel național și internațional, nominalizare la Premiile Galei UNITEM 2017.

2. Premiul „Constantin Stere” în domeniul literaturii se acordă scriitorului Dumitru CRUDU, pentru volumul de proză scurtă „Moartea unei veverițe”.

3. Premiul „Gavriil Muzicescu” în domeniul muzicii se acordă lui Edgar, Marcel și Veaceslav  ȘTEFĂNEȚ, membri ai Ansamblului de cântece și dansuri populare ”Fluieraș” pentru contribuție substanțială la dezvoltarea și promovarea muzicii populare.

4. Premiul „Mihai Grecu” în domeniul artelor plastice se acordă pictorului Emil CHILDESCU, pentru activitate de creație excepțională și contribuție la dezvoltarea și promovarea artelor plastice.

5. Premiul „Emil Loteanu” în domeniul cinematografiei se acordă regizoarei Violeta GORGOS, pentru realizarea trilogiei documentare „Expedițiile Memoriei”.

6. Premiul Spiridon Mocanu” (dans popular) în domeniul coregrafiei se acordă directorului Școlii de Arte „George Enescu” din Călărași, Grigore RADU, conducător al ansamblului de dansuri populare „Codrenii” din Călărași, pentru activitate deosebită în domeniul culturii și pedagogic.

7. Premiul „Ştefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei se acordă Elenei ILESCU, directoarea Muzeul raional de Istorie şi Etnografie din Telenești, pentru aportul deosebit la dezvoltarea muzeului local, realizarea de proiecte culturale și educaționale și dezvoltarea fondului muzeistic.

8. Premiul „Ion Madan” în domeniul biblioteconomic şi bibliografic se acordă Annei BAȚMANOVA, directoarea Bibliotecii Evreiești – Centru Cultural „I. Mangher”, filiala Bibliotecii Municipale „B.P. Haşdeu”, pentru contribuție substanțială la dezvoltarea domeniul biblioteconomic.

9. Premiul „Isidor Burdin” în domeniul patrimoniului imaterial se acordă Mihai CIOBANU, pentru contribuție deosebită în promovarea patrimoniului cultural imaterial la nivel local, național și internațional.

10. Premiul „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării culturii în mass-media se acordă Nataliei MORARU-VASILCĂU, producător programe muzicale în cadrul IPNA Companiei "Teleradio-Moldova", pentru contribuție substanțială la promovarea imaginii culturii în mass-media și dezvoltarea de programe culturale.

11. Premiul pentru cel mai bun manager „Alexandru Fedcu” se acordă directorului Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Diana DICUSARÎ, pentru activitate deosebită în promovarea patrimoniului cultural imaterial.

 

Ziua Națională a Culturii a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului nr. 74 din 12 aprilie 2012 și are ca scop promovarea culturii naționale, a valorilor culturale autentice, precum și a personalităților marcante din domeniul culturii. Celebrată în diferite ţări sub aspectul diverselor forme şi valori culturale, Ziua Naţională a Culturii în Republica Moldova este dedicată zilei marelui poet Mihai Eminescu, personalitate marcantă pentru cultura noastră.

petitii
Centrul de Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație