Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Guvernul va premia sportivii care vor obține victorii la Jocurile Olimpice și Paralimpice
03/04/2024 - 12:29

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, valoarea premiilor care vor fi acordate sportivilor pentru performanţele obţinute la cea de-a 33-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară şi a 17-a ediţie a Jocurilor Paralimpice din anul 2024, care va avea loc în oraşul Paris, Franța. 

 

Conform documentului, campionii olimpici vor fi premiaţi cu câte 3 milioane de lei fiecare, în timp ce medaliaţii cu argint vor primi câte 2,6 mln lei, iar cei care vor lua bronzul, cu câte 2 mln de lei. Totodată, sportivii care se vor plasa pe poziţiile 4-8, vor primi premii bănești între 200 000 - 600 000 lei.

 

Pentru rezultatele obţinute la Jocurile Olimpice şi Paralimpice vor fi răsplătiţi şi antrenorii. Premiul acordat acestora va fi egal cu cel oferit sportivului, iar dacă un antrenor a pregătit mai mulţi premianţi, acesta va obţine o recompensă financiară echivalentă cu cel mai mare premiu acordat sportivilor săi şi câte 75% din restul premiilor câştigate. Personalul medical va primi câte 10% din valoarea premiului stabilit pentru sportivul asistat. 

 

Până în prezent, opt sportivi moldoveni au reușit să se califice la Jocurile Olimpice de la Paris 2024: Dan Olaru, Anastasia Nichita, Irina Rângaci, Daniela Cociu și Maria Olărașu, Serghei Tarnovschi, Ana Dulce și Alisa Glinka.

petitii