Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării atenționează despre interzicerea colectării plăților informale în sistemul educațional
30/08/2019 - 16:16

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării aduce la cunoștință ordinul nr.1074 din 29 august 2019 „Cu privire la unele acțiuni de prevenire și combatere a fenomenului colectărilor plăţilor informale în sistemul educaţional”, emis în vederea prevenirii și combaterii coruperii cadrului didactic și a fenomenului corupției în instituțiile de învățământ. Părinții nu trebuie să achite sume ilegale, iar copiii trebuie să se afle la școală într-un mediu bazat pe corectitudine, profesionalism și siguranță, pentru că doar așa ei vor deveni adulți intoleranți la corupție și responsabili de propriile acțiuni. Meseria de cadru didactic este și trebuie să fie o profesie prestigioasă și de onoare, iar acuzațiile de corupție dăunează acestui obiectiv.

 

Atragem atenția cadrelor manageriale/ didactice ale instituțiilor de educație despre necesitatea reacționării prompte şi întreprinderii tuturor măsurilor necesare în vederea prevenirii și contracarării fenomenului corupțional în cadrul instituțiilor de educație prin examinarea și elucidarea situațiilor concrete de implicare a subiecților în cazuri de corupție, precum și prin sesizarea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, după caz, a Centrului Naţional Anticorupţie a oricărei tentative de abatere de la prevederile în materia interzicerii colectărilor plăților informale.

 

Totodată, reiterăm obligația personalului instituţiilor de educație de a întreprinde măsuri de informare, educare şi propagare în rândurile elevilor, părinţilor/ reprezentanţilor legali ai elevilor şi copiilor despre ilegalitatea şi inadmisibilitatea iniţierii şi instigării la colectarea oricăror fonduri.

 

Solicităm tuturor instituțiilor educaționale să se manifeste în calitate de exemplu de transparență și integritate. Mizăm în continuare pe o mare implicare a instituțiilor din domeniile de activitate ale ministerului în lupta cu fenomenul corupției în educație.

Ordinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării nr. 1074 din 29 august 2019

petitii
Centrul de Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație