Astăzi, 4 mai, s-a desfășurat o sesiune de informare privind Programul COST (Cooperarea Europeană în domeniul Știintei și Tehnologiei). La eveniment au participat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, șeful adjunct al Secției proiecte din cadrul Delegației UE în Republica Moldova, Marco Gemmer, președintele Asociației COST, Ronald de Bruin, experți și cercetători.
În alocuțiunea sa, ministrul Monica Babuc a îndemnat cercetătorii să participe la cele mai bune rețele științifice și tehnologice nu doar din Europa, ci și de pe alte continente. ,,Încadrarea cercetătorilor din Republica Moldova, mai ales a celor tineri, în activitățile organizate în cadrul Programului COST, va reprezenta o experiență valoroasă, progrese reale în domeniul cercetării și inovării, prin racordarea la standardele europene, idei și subiecte noi de cercetare și câștigarea de proiecte internaționale”, a subliniat oficialul.
COST este organismul pan-european care își propune să faciliteze progrese științifice inovatoare, care să conducă la noi concepte și produse, contribuind astfel, la consolidarea capacităților de cercetare și inovare din Europa. Asociația COST este constituită în prezent din 36 de membri și 1 stat cooperant, iar 17 țări europene din vecinătatea apropiată COST sunt eligibile pentru finanțare, printre care și Republica Moldova.
Programul a fost inițiat în anul 1971, la Conferința Ministerială de la Bruxelles și este primul instrument european prin care este sprijinită cooperarea științifică și tehnologică a cercetătorilor din Europa. COST este un instrument foarte eficient de formare a rețelelor de cercetători, care facilitează progresele științifice inovatoare și produse și coordonează activitățile de cercetare finanțate la nivel național prin reunirea cercetătorilor și a altor părți interesate în scopul de a face schimb de informații în diferite domenii. Misiunea COST vizează: crearea de capacitate prin conectarea comunităților științifice de înaltă calitate din Europa și din întreaga lume; furnizarea de oportunități de networking pentru cercetătorii aflați la început (Early Stage Researchers); creșterea impactului cercetării asupra factorilor de decizie, organismelor de reglementare și factorilor de decizie la nivel național, precum și în sectorul privat.
Menționăm că ieri, 3 mai, ministrul Monica Babuc a avut o întrevedere cu președintele Asociației COST, Ronal de Bruin. Subiectul principal al discuțiilor a vizat aderarea în 2018 a Republicii Moldova la Programul COST. În context, ministrul a vorbit despre demararea reformei în domeniul cercetării și inovării, care prevede o delimitare strictă a activităților în aceste sectoare, și anume: elaborarea politicilor în domeniu de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, implimentarea acestora de către institutele de cercetare și monitorizarea realizării lor de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, finanțarea cercetării prin concursul proiectelor desfășurate de către Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare.
La rândul lor, reprezentații COST au vorbit despre condițiile și oportunitățile de aderare la Program, dând asigurări că vor susține cercetătorii din Republica Moldova.