Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Ministrul Educației și Cercetării s-a întâlnit cu profesorii și elevii de la Școala Profesională Ștefan Vodă
02/04/2024 - 14:23

Ministrul Dan Perciun a vizitat astăzi Școala Profesională Ștefan Vodă, singura instituție de învățământ profesional tehnic din raion. Oficialul a discutat cu cadrele didactice și elevii despre necesitățile instituției, condițiile de învățare și perspectivele de angajare a absolvenților.

La Școala Profesională din Ștefan Vodă își fac studiile peste 220 de elevi, viitori mecanici și electricieni auto, electrogazosudori, tractoriști - mașiniști în producția agricolă, cusători și bucătari, și activează 62 de cadre didactice și personal auxiliar. Instituția are nevoie de investiții pentru procurarea manualelor de specialitate și modernizarea parcului de mașini și tractoare, astfel încât elevii să poată desfășura practica în cele mai bune condiții.

Potrivit directoarei Elena Visileac, instituția se promovează destul de activ în regiune, fiind organizate sesiuni de informare cu absolvenții gimnaziilor din raion în cadrul Programului ,,Caravana Profesiilor” lansat de MEC, ,,Ziua Ușilor Deschise”, dar și alte activități menite să atragă cât mai mulți tineri în învățământul profesional - tehnic. Elena Visileac a mai menționat că rata de angajare a absolvenților este destul de înaltă, mai ales pentru bucătari, dar și pentru tractoriști - mașiniști, reieșind din specificul agricol al zonei. Instituția colaborează cu mai mulți agenți economici din regiune pentru a implementa învățământul dual - o formă de instruire care permite organizarea orelor teoretice în sălile de clasă, iar cele practice - în cadrul unor întreprinderi. La prima etapă, școala profesională preconizează implementarea acestei forme de învățământ, în special pentru două specialități: tractorist și croitor.

petitii