Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Perspectivele dezvoltării cercetărilor în domeniul ingineriei genetice și biotehnologiilor, pe agenda MEC
28/09/2022 - 17:51

Astăzi, 28 septembrie 2022, Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării a avut o întrevedere cu dr. Lawrence Banks, directorul general al Centrului Internațional pentru Inginerie Genetică și Biotehnologie (ICGEB) din Trieste, Italia. La întrevedere au fost prezenți: prof. Emil Ceban, rector al USMF „Nicolae Testemițanu”, acad. Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare, USMF „Nicolae Testemițanu”; dr. Sergiu Porcescu, coordonator național ICGEB în Republica Moldova.

 

Participanții la întrevedere au subliniat că aderarea Republicii Moldova la statutul Centrului Internațional pentru Inginerie Genetică și Biotehnologie, în anul 2018, a avantajat și avantajează Republica Moldova, oferind transferul facilitat al tehnologiilor de cercetare şi expertiză în domeniul ingineriei genetice şi biotehnologiilor, ceea ce contribuie la dezvoltarea cercetărilor în domeniul biotehnologiilor medicale şi de mediu, la dezvoltarea industriei farmaceutice ș.a.m.d.

 

Guvernul și-a asumat susținerea domeniilor științei și cercetării, implementarea inovațiilor în economia țării pentru o dezvoltare durabilă. Ministerul Educației și Cercetării asigură buna funcționare a instituțiilor de cercetare naționale și apreciază mult, în acest sens, cooperarea cu Centrul Internațional pentru Inginerie Genetică și Biotehnologie. Oferirea posibilităților de a participa la programul de burse al ICGEB de lungă și de scurtă durată pentru studenții doctoranzi și post-doctoranzi din Republica Moldova, de a accesa granturi de colaborare; de a activa în laboratoarele ICGEB, de a participa la multiplele evenimente științifice şi cursuri de formare contribuie la dezvoltarea domeniului de cercetare în Republica Moldova și alinierea acestuia la standardele internaționale.

 

Întrevederea de astăzi a ministrului Anatolie Topală cu dr. Lawrence Banks a fost un bun prilej de a reitera poziția constantă a Ministerului Educației și Cercetării de prioritizare a dezvoltării cercetărilor în domeniul ingineriei genetice și biotehnologiilor și deschiderea de a colabora fructuos în continuare cu Centrul Internațional pentru Inginerie Genetică și Biotehnologie.

petitii
Centrul de Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație