Astăzi, 15 aprilie, secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a participat la lansarea Proiectului Twinning al Uniunii Europene „Consolidarea capacităților și a eficacității sistemului de învățământ profesional tehnic (IPT)”. La eveniment au fost prezenți: Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Lituaniei în Republica Moldova, E. S. Rimantas Latakas; reprezentanți ai ambasadelor Finlandei, Estoniei și Delegației UE la Chișinău; directorii Centrelor de Excelență din Învățământul Profesional Tehnic; reprezentanți ai donatorilor și agențiilor de implementare etc.
Principalul obiectiv al Proiectului constă în acordarea suportului Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și factorilor de decizie din domeniul IPT în implementarea Strategiei de dezvoltare a învățământului profesional tehnic pentru anii 2013-2020, prin consolidarea capacităților instituțiilor cheie responsabile de asigurarea calității.
În alocuțiunea sa, secretarul general de stat Igor Șarov a mulțumit partenerilor europeni pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova, menționând că, creșterea calității și eficacității sistemului de învățământ profesional tehnic din țara noastră depinde de consolidarea capacităților de cooperare dintre furnizorii de formare profesională și agenții economici, în special sectorul privat, precum și de dezvoltarea capacităților pedagogice ale cadrelor didactice din Centrele de Excelență.
Menționăm că, în cadrul proiectului Twinning vor fi implementate mai multe activități ce vizează modernizarea sistemului de învățământ profesional tehnic, și anume: consolidarea capacităților Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, prin îmbunătățirea metodologiilor de evaluare a programelor de formare profesională; organizarea vizitelor de studiu în Finlanda și Lituania; implementarea Cadrului Național al Calificărilor (CNC) prin instruirea experților responsabili de elaborarea CNC și crearea unui portal digital transparent, care va conține informații cu privire la rezultatele învățării pentru toate treptele de calificare, oportunitățile de învățare pe tot parcursul vieții, precum și recunoașterea internațională a calificărilor; consolidarea capacităților de cooperare dintre furnizorii de formare profesională și agenții economici, prin organizarea campaniilor de promovare a sistemului IPT, programelor de schimb dintre cadrele didactice și reprezentanții pieței muncii, inclusiv instruiri pentru cadrele didactice la locul de muncă etc.
Perioada de implementare a Proiectului Twinning „Consolidarea capacităților și a eficacității sistemului de învățământ profesional tehnic” este cuprinsă în intervalul de timp 01.03.2019 – 28.02.2021, costul total al acestuia fiind de 1,3 mln euro.