Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Ziua Științei, ediția 2018
10/11/2018 - 14:19

Astăzi, 10 noiembrie, cu ocazia ,,Zilei Științei”, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost improvizat un ,,orășel al Științei”, în cadrul căruia 36 de instituții de cercetare din țară au organizat mai multe activități educative. Evenimentul a fost inaugurat de către secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Elena Belei.

 

În mesajul său, oficialul a remarcat interesul crescând al populației de toate vârstele față de cercetările și descoperirile științifice, mulțumindu-le totodată partenerilor pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentului. „Știința este extensia și dezvoltarea supremă a gândirii critice, atât de indispensabilă unei societăți moderne. De aceea mă bucură prezența în număr atât de mare a copiilor și tinerilor interesați de tot ceea ce înseamnă știință și progres”, a subliniat Elena Belei. De asemenea, secretarul de stat și-a exprimat întreaga admirație pentru comunitatea științifică din Republica Moldova, apreciind efortul depus de fiecare cercetător la dezvoltarea domeniilor științei și inovării.

 

În cadrul ,,orășelului Științei” au fost organizate flash-moburi; jocuri interactive online; master-classuri; lecții publice; expoziții de carte, de artă plastică și decorativă, de echipamente științifice. De asemenea, cei interesați de experimente inedite au fost martorii transformării energiei solare în energie electrică, copiii au avut posibilitatea de a programa Roboții Lego MindStarm, de a descoperi corpul uman prin intermediul filmulețelor video etc. Totodată, amatorii de sport au participat la demonstrații de atletism și testare a echipamentului de chinetoterapie.

 

Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei; Institutul Naţional de Cercetări Economice; Institutul de Zoologie; Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie; Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor; Institutul de Geologie şi Seismologie; Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie; Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii ,,D.Ghiţu”; Institutul de Fizică Aplicată; Institutul de Ecologie şi Geografie; Institutul de Cercetări Juridice şi Politice; Institutul Patrimoniului Cultural; Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale; Institutul de Istorie; Institutul de Zootehnie; Institutul de Zoologie; Grădina Botanica Națională „Alexandru Cibotaru”; Biblioteca Ştiinţifică Centrală ,,A Lupan”; Institutul de Cardiologie; Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice; Universitatea de Stat din Moldova; Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir”; Academia de Studii Economice a Moldovei; Universitatea Tehnică a Moldovei; Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport; Universitatea de Stat de Medicină și Farmaceutică „Nicolae Testemiţanu”; Universitatea Agrară de Stat din Moldova; Universitatea de Stat din Tiraspol, cu suportul Uniunii Europene prin Programul-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare şi inovare (2014-2020) Orizont 2020.

 

Menționăm că „Ziua Științei” a fost instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 1083/2010, fiind organizată în contextul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, care a fost proclamată la 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinţei generale a UNESCO.

petitii