Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Prevederile Programului național privind învățarea limbii române, discutate de ministrul Anatolie Topală cu șefii Organelor locale de specialitate în domeniul învățământului
10/05/2023 - 17:56

Ministrul Anatolie Topală a avut, astăzi, o ședință online cu șefii Organelor locale de specialitate în domeniul învățământului din toate raioanele țării, în cadrul căreia au fost abordate prevederile Programului național privind învățarea limbii române. Oficialul a vorbit despre stadiul actual de implementare a Programului și a încurajat perfecționarea cunoștințelor sau studierea limbii române de la zero.

 

Discuțiile au vizat aspecte tehnice privind înscrierea la program, desfășurarea cursurilor și accesibilitatea acestora. Un accent important a constat în promovarea limbii române la nivel național și informarea specialiștilor despre program.

 

În context, ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a subliniat deschiderea ministerului de a oferi suportul necesar în realizarea a cât mai multe proiecte și programe, care vin în beneficiul tuturor cetățenilor. “Îmbunătățirea competențelor de comunicare în limba română este de o importanță majoră. Aceasta înseamnă noi oportunități de angajare, echitate și șanse egale în societate”, a declarat Anatolie Topală. 

 

Înscrierea la cursuri are loc în perioada 5-26 mai 2023 prin completarea unui formular online, accesând link-ul: https://ctice.md/cursuri_limba_romana/formular/. Perioada estimată pentru desfășurarea cursurilor în anul curent este mai – decembrie 2023. Cursurile vor fi organizate atât cu prezență fizică, cât și online, iar persoanele selectate vor beneficia de ore gratuite, cheltuielile fiind acoperite din bugetul de stat. 

 

La finele cursului de învățare a limbii române, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.

 

Programul național privind învățarea limbii române a fost aprobat de Guvern și se va desfășura pe parcursul anilor 2023-2025.

 

 

 

 

petitii