Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Secretarul de stat Galina Rusu a participat la Întrunirea Directoratului General în Domeniul Educației și Formării Profesionale al Consiliului UE
27/10/2023 - 11:35

Cele mai recente inițiative ale Consiliului Europei în domeniul educației și formării profesionale au fost abordate în cadrul Întrunirii Directoratului General în Domeniul Educației și Formării Profesionale al Consiliului Uniunii Europene (DGVT), care a avut loc în orașul Seville, Spania. În calitatea sa de țară candidat la aderarea la UE, Republica Moldova care deține statutul de membru al DGVT a fost reprezentată de secretarul de stat al MEC, Galina Rusu. 

 

Participanți au discutat aspecte importante din sistemul educațional, inclusiv strategii de includere a întreprinderilor mici și mijlocii în sistemul de educație și formare profesională, tranziția către o economie verde și digitală prin sistemele VET, posibilități de recunoaștere reciprocă automată a calificărilor pentru reducerea deficitului de forță de muncă calificată și pentru a răspunde provocărilor economice, climatice și sociale. 

 

În cadrul evenimentului, Președinția Spaniolă a Consiliului Europei a propus crearea Catalogului European pentru Recunoașterea Calificărilor în Educație și Formare Profesională cu Valabilitate Profesională (European Catalogue for the Recognition of Vocational Education and Training Qualifications with professional validity). Inițiativa vine să creeze o piață comună a forței de muncă, având drept obiectiv punerea la dispoziția companiilor, organismelor și entităților, un catalog care permite angajarea lucrătorilor cu garanția că au dobândit competențele profesionale necesare pentru performanța profesională la locul de muncă în orice stat membru al UE, fără parcurgerea etapelor birocratice de recunoaștere a calificărilor. Prin Clasificatorul Ocupațiilor și prin Cadrul Național al Calificărilor, ajustate recent la cele europene, Republica Moldova va putea atinge acest obiectiv, astfel încât odată cu aderarea la UE, țara noastră să devină parte a pieței comune a forței de muncă.

 

Evenimentul a întrunit reprezentanți ai mai multor organisme internaționale importante din domeniul educației, muncii și economiei din statele membre ale UE și ale țărilor terțe.

 

petitii