Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
În contextul noului proiect de investiții al MEC, reprezentanții Băncii Mondiale au vizitat școala și grădinița din Cojușna, Strășeni
02/11/2023 - 07:54

Liceul Teoretic „Alecu Russo”, recent renovat, și Grădinița nr.1, care necesită investiții, ambele din satul Cojușna, raionul Strășeni, au fost vizitate de reprezentanții Băncii Mondiale, în contextul misiunii pentru proiectul „Îmbunătățirea Calității Educației” implementat începând cu 2023 de Ministerul Educației și Cercetării (MEC). 

 

Liceul beneficiază de condiții moderne, după ce a fost renovat capital, mobilat și dotat cu echipamente performante în cadrul proiectului anterior „Reforma Învățământului în Moldova” implementat de MEC cu suportul financiar al Băncii Mondiale.

 

Potrivit directoarei Daniela Donoagă, viața în școală s-a schimbat radical, liceul a devenit mai atractiv, iar copiii nu mai sunt cum au fost: „Anul trecut erau 720 de copii în școală, acum avem 760. Avem și elevi ce vin din școli prestigioase din Chișinău să fie școlarizați în liceul nostru, care, potrivit lor, este mult mai prietenos. Chiar și în pauze copiii se comportă altfel, joacă tenis de masă sau șah. Avem și cadre didactice care vin din Chișinău, iar personalul auxiliar este mult mai ușor de angajat. Eu cred că toți copiii din Republica Moldova trebuie să aibă o școală ca a noastră”, a spus directoarea liceului. 

 

Reprezentanții Băncii au menționat că se bucură atunci când văd impactul eforturilor depuse și utilizarea eficientă a resurselor: „Mă bucur foarte mult că acest proiect va continua. Republica Moldova are nevoie de un sistem bun de educație, pe lângă cel al sănătății și al asigurărilor sociale, deoarece aceștia sunt pilonii de bază care contribuie la consolidarea și dezvoltarea societății”, a menționat Inguna Dobraja, directoare de Țară a Băncii Mondiale pentru Moldova, Europa şi Asia Centrală. 

 

La vizita de documentare au participat și reprezentanții Parteneriatului Global pentru Educație, care vor oferi în cadrul aceluiași proiect un grant de 4,8 milioane de dolari, în special, pentru renovarea grădinițelor, instituții care până acum nu au fost parte a proiectelor finanțate de Banca Mondială.

 

În perioada 30 octombrie – 7 noiembrie, misiunea Băncii Mondiale evaluează implementarea proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”, aflat la etapa incipientă. Vizitele de documentare vor sta la baza ulterioarelor decizii în ceea ce privește selectarea celor 10 școli și 15 grădinițe care urmează să beneficieze de investiții în cadrul acestui proiect.

 

Valoarea totală a proiectului este de circa 60 de milioane de dolari. Pe lângă cele 40 de milioane oferite ca împrumut de Banca Mondială, din proiect vor face parte și trei granturi: 4,8 milioane de dolari de la Parteneriatul Global pentru Educație (PGE), 5 milioane de  dolari de la Parteneriatul pentru Educație Timpurie (Early Learning Partnership (ELP) și 10 milioane de dolari de la Global Concessional Financing Facility (GCFF).

 

petitii