Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A

CERERE DE EXPRIMARE A INTERESULUI

CERERE DE EXPRIMARE A INTERESULUI

 

Republica Moldova

Denumirea subproiectului „Centrul de Inovații în Tehnologii ale Informației și Comunicațiilor IT-HUB”

 

Nr Acord subfinanțare MD-MOED- 6542-ASF-U-09 din 24.10.2022

Nr. ReferinţăMD-STATEUNI-406997-CS-INDV

 

Titlul sarcinii: Elaborarea programului de master ”Inteligența artificială și Data Science” pentru anul I de studii la program, anul II de studii la program, metodologiei de evaluare, metodologiei de elaborare și evaluare a proiectelor.

 

Universitatea de Stat din Moldova în cadrul implementării subproiectului „Centrul de Inovații în Tehnologii ale Informației și Comunicațiilor IT-HUB a primit subfinanțare de la Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova în cadrul realizării Proiectului învățământului superior din Moldova, finanțat de către Banca Mondială și intenționează să aplice o parte din surse pentru servicii de consultanță.

Subproiectul Centrul de Inovații în Tehnologii ale Informației și Comunicațiilor (ITHub), propus de Universitatea de Stat din Moldova în cadrul Proiectului „ÎNVĂȚĂMÂNTUL SUPERIOR DIN MOLDOVA” (PÎSM), Programul de Îmbunătățire a Învățământului Superior (PÎÎS) se înscrie în obiectivele Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Educației și Cercetării, de suport suplimentar pentru pregătirea specialiștilor în domeniul ingineresc prin conlucrare mai bună instituției de învățământ superior cu cerințele pieței forței de muncă, precum şi să creeze mecanisme care să sporească șansele de angajare ale absolvenților instituțiilor de învățământ superior pe piața muncii națională și internațională.

Obiectivul general al subproiectului constă în asigurarea sustenabilității studiilor universitare, inclusiv la studiile de masterat, domeniul Tehnologi ale Informației și comunicațiilor (061), oferite de Universitatea de Stat din Moldova.

Subproiectul propus este orientat spre atingerea a următoarelor obiective specifice după cum urmează:

  1. Modernizarea procesului educațional în domeniul TIC prin actualizarea cursurilor existente și lansarea unor cursuri noi; dezvoltarea unui program nou de master, orientat către studiul și formarea specialiștilor pentru dezvoltarea tehnologiilor informaționale de analiză a datelor  în cloud;
  2. Modernizarea infrastructurii digitale universitare în corelație cu noile programe;
  3. Promovarea programelor TIC existente / noi pentru atragerea la studii, și ulterior în câmpul muncii, a unui număr mai mare de elevi / studenți; organizarea activităților de promovare; dezvoltarea platformei de promovare, inclusiv pentru urmărirea traseelor profesionale ale absolvenților.
  4. Consolidarea cooperării cu angajatorii pentru a crește capacitatea de absorbție a absolvenților programelor de piața muncii.

Serviciile includ dezvoltarea programului de master ”Inteligența artificială și Data Science” și presupun: elaborarea fișelor de curs în baza Planului de Studii, elaborat de Departamentul Informatică a Facultății de Matematică și Informatică a USM pentru programul de master ”Inteligența artificială și Data Science”, dar și proiectarea traseelor de cunoaștere în cadrul Programului. Durata activității  -  30 de zile.

Termenii de referință (TOR) sunt anexați la prezenta cerere de exprimare a interesului sau pot fi găsiți pe următorul site web: https://usm.md/?p=28656

Universitatea de Stat din Moldova invită experții eligibili  să își exprime interesul pentru prestarea serviciilor de dezvoltare a programului de master ”Inteligența artificială și Data Science”  prin elaborarea fișelor de curs în baza Planului de Studii, elaborat de Departamentul Informatică a Facultății de Matematică și Informatică a USM pentru programul de master ”Inteligența artificială și Data Science”, precum și proiectarea traseelor de cunoaștere în cadrul Programului de Master.

Consultanții interesați vor expedia informații care să demonstreze că au calificările necesare și experiența relevantă pentru prestarea serviciilor de elaborare și dezvoltare a unui program de master din domeniul ”Inteligența artificială și Data Science”  prin elaborarea fișelor de curs în baza unui Plan de Studii, precum și proiectarea traseelor de cunoaștere în cadrul Programului de Master.

Consultantul care urmează să fie selectat trebuie să dețină următoarele calificări:

  • · studii superioare și titlu științific în domeniul matematicii, informaticii sau tehnologiilor informaționale;
  • · experiență, de cel puțin 5 ani în dezvoltarea / predarea cursurilor din domeniul Inteligenței Artificiale, analiza și vizualizarea datelor, Mashine Learning sau domenii aferente;
  • · experiență practică de cel puțin 5 ani în domeniul Știința Datelor și a platformelor software de analiză a datelor pentru Inteligența Artificială (IA) și Mashine Learning (ML);
  • · autor de articole, studii, curriculum de curs, participări la conferințe privind problematica Inteligenței Artificiale și a Științei Datelor; utilizarea și dezvoltarea  platformelor software pentru IA și ML;
  • · cunoașterea specificului elaborării documentelor regulatorii pentru cursurile universitare;
  • · cunoștințe excelente de comunicare în limba română sau engleză (atât scrisă cât și vorbită);
  • · flexibilitate și abordări inovative în aplicarea strategiilor de instruire;
  • · abilități de lucru în echipă și gestionare a echipelor în procesul de instruire;

Se atrage atenția consultanților interesați asupra secțiunii III, punctele 3.14, 3.16 și 3.17 din "Regulamentul privind achizițiile pentru debitorii IPF" iulie 2016, revizuite în noiembrie 2017 și august 2018 ("Regulamentul privind achizițiile publice"), care stabilește politica Băncii Mondiale privind conflictul de interese.

Consultantul va fi selectat în conformitate cu metoda "Selecția a consultanților individuali" prevăzută în Regulamentul privind achizițiile.

Informații suplimentare pot fi obținute la adresa de mai jos în timpul orelor de lucru: Birou nr. 109, Bloc Central USM,  str. Alexe Mateevici nr. 60

Cererile ar trebui să includă scrisoarea de exprimare a interesului, CV, dovada studiilor /stagiilor de instruire și formare privind conceptualizarea și realizarea trainingurilor, sau experiența relevantă în domeniu.

Propunerile trebuie să fie expediate la adresa de mai jos (personal, sau prin poștă, sau prin fax, sau prin e-mail) până la  data de: 31.05.2024, ora 15:00, (ora locală a Republicii Moldova),indicând titlul sarcinii pentru care se aplică.

Adresa: Chișinău, str. Alexe Mateevici nr.60

Tel/fax: 022241240

E-mail: achizitii.bm@usm.md

Semnătura Managerului de proiecT

Corlat Sergiu