Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Ministerul Educației continuă și încurajează acțiunile anticorupție din sistem
17/05/2014 - 12:25

Ministerul Educației va continua și va încuraja acțiunile anticorupție din sistemul educațional. O declarație în acest sens a făcut ministrul Educației, Maia Sandu, în cadrul festivității de lansare a acțiunii ”EU - pentru educație prin integritate”. Campania, care își propune să descurajeze copiatul, protecționismul și corupția în universități, este promovată de Universitatea de Stat din Moldova, Centrul Național Anticorupție, cu suportul ambasadei Slovaciei la Chișinău.

”Cunoaștem cu toții tentația unor studenți de a copia la examene. Cu regret, există voci în societate care încearcă să ne convingă că acest lucru nu este un viciu serios și că ar trebui să fim mai toleranți cu acest fenomen. Nu cred, însă, că cei care susțin această idee își doresc să trăiască într-o societate în care încercăm să ne mințim unii pe alții. Viciile nevinovate la prima vedere vor ajunge să crească în lucruri care mai târziu ne afectează calitatea vieții”, a menționat Maia Sandu.

Ministra a îndemnat universitățile și instituțiile vocațional tehnice să preia acțiunile anticorupție lansate de USM, menționînd, totodată, că fenomenul copiatului poate fi eradicat prin sporirea calității cursurilor predate în universități.

”Tentația de a copia este mai mică atunci cînd studenților le place ce învață și cum învăță, atunci cînd ei cred că ceea ce învață le va fi util. Copiatul este mai puțin răspîndit acolo unde învățarea implică studenții cu adevărat. Știm, de asemenea, că tentația de a copia este mai mare atunci cînd ne concentrăm pe note, și nu punem valoare pe proces, cînd rezultatele contează mai mult decît descoperirea”, a mai spus ministra.

În luarea sa de cuvînt, rectorul USM, Gheorghe Ciocanu, a menționat că măsurile anticopiat promovate de Ministerul Educației în cadrul examenelor de bacalaureat au asigurat universităților un contingent de studenți mai bine pregătiți. În același timp, rectorul a menționat că pe viitor universitatea va instala camere de supraveghere video în cîteva săli de examene pentru a asigura maximă obiectivitate în cadrul sesiunilor de examene.

În cadrul evenimentului a fost semnat un acord între Universitatea de Stat din Moldova, Autoguvernarea Studenților și Centrul Național Anticorupție. Prin acest acord, CNA și-a asumat rolul de a interveni în cazurile de corupție semnalate de studenți, iar administrația USM și-a propus să securizeze parcursul curricular prin excluderea profesorilor corupți din procesul de evaluare curentă și ulterioară. La rândul său, autoguvernarea studenților va asigura respectarea drepturilor și intereselor studenților de către USM și CNA.

petitii