Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Evaluarea sistemului de cercetare
09/12/2015 - 13:45

În perioada 7 - 9 decembrie, curent  Directoratul General pentru Cercetare și Inovare al Comisiei Europene efectuează o vizită  de lucru în scopul evaluării sistemului de cercetare-dezvoltare-inovare al Republicii Moldova ca parte componentă a instrumentului specific al programului Orizont 2020 –Policy Suport Facility.

Scopul final al acestui exercițiu este să ofere un set de recomandări pentru autoritățile Republicii Moldova pentru a contribui la îmbunătățirea procesului de elaborare, implementare și analiză a

Pe 8 decembrie 2015, la Ministerul Educației a avut loc prima ședință a experților europeni având drept subiect de discuție evaluarea sistemului de cercetare, dezvoltare și inovare al Republicii Moldova. La discuție au participat șapte experți delegați: Krzysztof Gulda, președinte al grupului de lucru și consultant al ministrului polonez, Manfred Spiesberger (Austria); George Bonas (Grecia); Daniel Funeriu din România și alți funcționari. Președintele grupului a subliniat ”Importanța deținerii unei informații cât mai ample cu privire la legăturile dintre sistemul de învătământ superior și instituțiile de cercetare. Participanții la discuție au menționat prioritatea viziunii articulării activităților între Academia de Științe din Moldova (AȘM) și universități; rolul resurselor umane: formarea, selectarea, promovarea și recunoasterea cadrelor; identificarea instrumentelor ce ar facilita colaborarea între universități și instituțiile de cercetare și în acest context rolul unei Agenții Naționale de Cercetare, Dezvoltare, Inovare și Transfer Tehnologic.

La rândul său, doamna ministru Corina Fusu a accentuat că un prim pas în promovarea științei și inovării îl constituie crearea școlilor doctorale prevăzute în Codul al Educației, care stimulează cercetarea în universități.

Modificările aduse prin Codul Educației, în special transferul coordonării programelor de doctorat de la Academia de Științe la Ministerul Educației, impun o coordonare strânsă în domeniul elaborării politicilor de cercetare în educație pentru a asigura sinergia necesară unei eficiențe sporite a pregătirii resursei umane prin și pentru cercetare, respectiv a programelor de învățământ superior ciclul III. În acest context, pentru a evita eventualele confilicte de interese e necesar ca funcțiile de elaborare a politicilor și implimentare a lor să fie separate.

 Accesul la concursul de proiecte de cercetare trebuie să fie unul transparent , finanțarea proiectelor fiind decisă exclusiv pe baza valorii intrinseci și probabilității de succes a proiectelor. Orice barieră administrativă la competiție, de tipul acreditării științifice,  de exemplu, împiedică dezvoltarea activității de cercetare în instituțiile de învățământ superior. Prin contrast, accesul la finanțarea instituțională este obligatoriu condiționat de o evaluare instituțională a capacității entităților solicitante, iar cuantumul acestei finanțări trebuie corelat cu intensitatea și performanța activității de cercetare din instituție, măsurate conform bunelor practici internaționale.

Ministerul Educației trebuie să coreleze alocarea planului de admitere la programele de doctorat cu capacitatea de cercetare a instituțiilor de învățământ superior și cu performanța acestora măsurată atât prin rezultate ale cercetării, cât și prin capacitatea de a atrage finanțare pentru activitatea de cercetare. Este importantă corelarea și crearea sinergiei între finanțarea proiectelor de cercetare și formarea de personal înalt calificat prin programe doctorale și postdoctorale.

Pentru a putea realiza cele menționate mai sus, este necesar conform, Codului Educaţiei, să fie creată Autoritatea Naţională Cercetare - Dezvoltare şi Inovare, care se va numi Agenţia Naţională Cercetare-Dezvoltare, Inovare şi Transfer Tehnologic (ANCDITT). ANCDITT va avea trei departamente: Departamentul Cercetare-Dezvoltare,  Departamentul Inovare Transfer Tehnologic  şi Departamentul de evaluare a instituţiilor din domeniile Cercetare-Dezvoltare şi Inovare-Transfer Tehnologic şi atestare a cadrelor ştiinţifice.

 ANCDITT va avea următoarele atribuţii principale:

a) elaborarea propunerilor la  proiecte de acte legislative şi normative în domeniul CD şi ITT şi prezentarea acestora pentru promovare ministerelor de ramură respective;

b) îndeplinirea activităţilor legate de procesul selectării şi finanţării programelor şi proiectelor prezentate pentru participarea la concurs (inclusiv organizarea expertizării acestora);

c) organizarea expertizei proiectelor în domeniile CD şi ITT de către experţi independenţi naţionali şi străini şi prezentarea acestora pentru examinare Consiliului de Administrare a Fondului pentru CD şi a Fondului ITT (în continuare Consiliul de Administrare a Fondurilor);

d) estimarea volumului alocațiilor financiare necesar pentru finanţarea instituţională a organizaţiilor din domeniile cercetare-dezvoltare, inovare şi transfer tehnologic, inclusiv a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, precum şi pentru susținerea programelor și proiectelor de cercetare-dezvoltare, inovare și transfer tehnologic, care urmează a fi finanțate din fondurile publice și înaintarea propunerilor Consiliului de Administrare a Fondurilor în vederea  aprobării bugetului necesar;

e) efectuarea sintezei şi promovarea proiectului cadrului bugetar pe termen mediu în domeniile cercetare-dezvoltare, inovare şi transfer tehnologic, inclusiv pentru finanţarea instituţională a organizaţiilor din domeniile cercetare-dezvoltare, inovare şi transfer tehnologic;

f) administrează Fondurile pentru CD şi ITT conform deciziilor Consiliului de Administrare a Fondurilor, îndeplinind lucrările de secretariat ale acestuia;

g) organizarea și coordonarea evaluării și certificării performanțelor în vederea finanțării instituționale a organizaţiilor din domeniile cerectare-dezvoltare, inovare şi transfer tehnologic;

h) organizarea şi coordonarea  activităţilor privind confirmarea titlurilor științifice și atestarea cercetătorilor științifici, etc.

În baza deciziilor Consiliului de Administrare a Fondurilor, ANCDITT va elabora propuneri pentru proiectul bugetului şi proiectul CBTM pentru anii respectivi, care le va  prezenta Ministerului Finanţelor.

În același context, urmează să fie instituit un Consiliul Interministerial pentru Coordonarea Politicilor în Domeniile Cercetare-Dezvoltare, Inovare şi Transfer Tehnologic, precum și funcția de Consilier al Prim-ministrului în domeniile cercetare-dezvoltare, inovare şi transfer tehnologic.

După această primă misiune de evaluare, grupul de experți urmează să mai efectueze o vizită în cursul lunii ianuarie 2016 pentru a definitiva culegerea de informații necesare formulării unor propuneri de organizare a administrării și finanțării cercetării și de formulare a politicilor de cercetare-dezvoltare, inovare și transfer tehnologic, care să conducă la creșterea eficienței investițiilor publice în cercetare, la îmbunătățirea performanței și vizibilității internaționale a cercetării din Republica Moldova și la creșterea competitivității economiei naționale.

 

Doamna ministru a apreciat punctele de consens cu AȘM în viziunea comună a Ministerelor Educației și Economiei privind reforma administrării și finanțării activității de cercetare, implicarea în proiecte de cercetare a tinerilor și promovarea acestora în funcție de performanțe, manifestându-și convingerea că pentru punctele de divergență s-ar putea identifica soluții cu ajutorul experților europeni. Îmbunătățirea situației, oferirea mai multor posibilități universităților, dar și celorlalte instituții de cercetare, ar contribui la dezvoltarea economiei Republicii Moldova. În final, Doamna Ministru le-a mulțumit celor prezenți pentru interesul manifestat față de viitorul cercetării în Republica Moldova menționând că subiectul ramâne deschis pentru discuții și colaborări ulterioare.

petitii