Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Perspectiva dezvoltării politicilor publice în domeniul îngrijirii copiilor cu vârsta de până la 3 ani
24/05/2016 - 09:45

Pe 23 mai curent ministrul educației Corina Fusu a participat la o dezbatere publică privind perspectivele dezvoltării politicilor publice în domeniul îngrijirii copiilor cu vârsta de până la 3 ani.

Evenimentul a fost organizat de Platforma Comună de Dialog a Doamnelor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova si a avut drept scop identificarea unor propuneri de îmbunătățire a cadrului legislativ, care să permită concilierea activității profesionale cu viața personală. La dezbateri au participat deputați, reprezentanți ai ministerelor de profil, ai confederației sindicatelor și patronatelor din Republica Moldova, ai societății civile și ai partenerilor de dezvoltare.

În context, Corina Fusu a declarant că Ministerul Educației elaborează un set de acte normative pentru a îmbunătăți situația în domeniul educației copiilor cu vârsta de până la 3 ani, care urmează a fi pregătit până în noiembrie 2016.

” Ministerul Educației are elaborate standarde de învățare și dezvoltare a copilului de la naștere până la vârsta de 7 ani, incluzând bineînțeles și vârsta de 0 - 3 ani. Este în proces de revizuire curriculumul, care are in vizor această vârstă. Noi susținem inițiativa ca pentru copiii de 3 ani să fie create servicii educaționale finanțate de la bugetul de stat, dar, să asigure în primul rând servicii de calitate pentru toți copii (spații prietenoase, dotări corespunzătoare vîrstei și nivelul de dezvoltare al copiilor, personal calificat/instruit și motivat să lucreze la standardele solicitate, părinți cu abilități parentale dezvoltate, pentru care sunt necesare investiții substanțiale. Doar așa se vor crea permisele pentru părinți de a-și concilia viața de familie cu cea profesională ”.

Totodată, doamna ministru a precizat că, în conformitate cu datele Biroului Național de Statistică, numărul total de instituții de educație timpurie este de 1453, dintre care 519 – grădinițe, 838- creșe grădinițe, 2-creșe, 71- școli primare grădinițe, 23 - centre comunitare.

Vicepreședinta Parlamentului Liliana Palihovici a menționat că obiectivul dezbaterilor publice este de a oferi o perspectivă clară asupra actelor legislative, care trebuie modificate pentru a facilita dezvoltarea serviciilor calitative pentru copii, pornind inclusiv de la concluziile și studiile societății civile și ai partenerilor de dezvoltare: ”Legislația trebuie îmbunătățită în direcția în care să fie oferite servicii de calitate copiilor, precum și o perspectivă mai bună pentru femei în momentul revenirii pe piața muncii. Legislația existentă este una învechită și nu corespunde în totalitate realității. Vom insista pe modificarea acesteia pentru ca serviciile de creșă să fie rapid dezvoltate, ținând cont de specificul fiecărei localități”, a declarat Liliana Palihovici.

La rândul său, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei  Stela Grigoraș a propus mai multe inițiative, menite să ofere sprijin părinților, care în prezent sunt examinate la Guvern. Este vorba, între altele, despre majorarea indemnizației unice la nașterea copiilor, elaborarea cadrului normativ pentru dezvoltarea centrelor de zi de pentru copiii de la vârsta de 4 luni, profesionalizarea bonelor pentru ca acestea să-și desfășoare activitatea în bazei patentei de întreprinzător, reducerea treptată a perioadei de concediu pentru îngrijirea copilului etc.

Partenerii de dezvoltare, reprezentanții societății civile,  ai sindicatelor și patronatelor au salutat propunerile autorităților, exprimând-și disponibilitate de a contribui la îmbunătățirea situației în domeniul îngrijirii copiilor cu vârsta de până la 3 ani, astfel încât fiecare copil să beneficieze de servicii educaționale de calitate..

Constituită la 12 martie 2015, Platforma Comună de Dialog a Doamnelor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova, are drept scop stabilirea unei comunicări între doamnele deputate, pentru o mai bună cooperare în promovarea subiectelor de interes comun din societate.

 

 

 

 

petitii