Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A

Programele cadru ale UE pentru cercetare și inovare

Orizont Europa

Orizont Europa constituie programul-cadru pentru cercetare și inovare  al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 și reprezintă continuarea programului Orizont 2020.

Acest Program este un element-cheie în dezvoltarea socială  și economică a Europei, fiind bazat pe direcțiile de dezvoltare strategică a Uniunii Europene și având un conținut orientat în mod decisiv spre atingerea obiectivelor de atenuare și adaptare la riscurile emergente (schimbările climatice, epidemii, etc) și de asigurare a nivelului înalt al calității vieții pentru cetățeni datorită creșterii competitivității economice.

            Programul cadru Orizont Europa și multitudinea de alte programe și activități interconectate sinergic între ele prezintă pentru entitățile implicate în activitatea de cercetare și inovare o oportunitate inedită de cooperare științifică transnațională, stabilit să sprijine cercetarea și inovarea din etapa de concept până la comercializare.

            Orizont Europa se bazează pe trei piloni complementari și interconectați. Primul pilon excelența științifică/„Știință deschisă” va sprijini excelența științifică în cercetarea fundamentală. Al doilea pilon provocări globale și competitivitatea industrială europeană va sprijini cercetarea care abordează provocări societale și tehnologii industriale în domenii precum sănătatea, securitatea, tehnologiile digitale și tehnologiile generice esențiale, clima, energia și mobilitatea, aprovizionarea cu alimente și resursele naturale. Al treilea pilon Europa inovatoare/„Inovare deschisă” se va axa pe intensificarea inovării prin instituirea Consiliului european pentru inovare. Cei trei piloni vor fi susținuți de activități pentru a consolida Spațiul European al Cercetării, și anume: partajarea excelenței pentru a exploata pe deplin potențialul în țările mai puțin performante în domeniul cercetării și inovării, astfel încât acestea să atingă standardele de excelență ridicate ale Uniunii Europene și reformarea, consolidarea sistemului european de cercetare și inovare.

Programul - cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare ”Orizont Europa” are un buget estimativ de circa 100 de miliarde EUR.

 

https://www.horizon-eu.eu/

https://eur-lex.europa.eu/legal-ontent/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021R0695&from=EN

https://ec.europa.eu/info/sites.../

Orizont 2020

Urmare a semnării, la 11 octombrie 2011, a Memorandumului de Înțelegere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, țara noastră a devenit prima țară din cadrul Parteneriatului Estic şi a doua inclusă în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, obținând de la 1 ianuarie 2012 statutul de țară asociată la cel de-al Șaptelea Program-Cadru pentru Cercetare și dezvoltare Tehnologică (2007-2013), acesta fiind și primul program comunitar la care țara noastră a obținut statutul de stat asociat.

În conformitate cu strategia Comisiei Europene privind colaborarea tehnico-științifică internațională, asocierea unei țări din afara UE la programul cadru comunitar în domeniul cercetării - inovării, reprezintă cea mai avansată formă de cooperare dintre UE și statul respectiv în domeniul tehnico-științific.

 Luând în considerare faptul că, din anul 2014 Uniunea Europeană a lansat un nou Program Cadru de cercetare-inovare – ORIZONT 2020, Guvernul Republicii Moldova a susținut crearea premiselor de continuitate a integrării în Spațiul European de Cercetare pentru obținerea statutului de țara asociată la programul respectiv. În data de 1 iulie 2014, concomitent cu statele din Balcanii de Vest (Republica Macedonia, Muntenegru, Serbia, Albania şi Bosnia şi Herţegovina), Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere la Programul-Cadru pentru cercetare și inovare al Uniunii Europene.

În rezultatul asocierii, Republica Moldova a obținut drepturi de participare similare statelor membre ale UE, ceea ce îi permite să coopereze şi concureze în calitate de partener egal în toate concursurile anunțate în cadrul Programului Orizont 2020, să devină parte componentă a unei rețele europene a oamenilor de știință, mediului de afaceri şi factorilor de decizie ce stabilesc obiectivele şi prioritățile europene în domeniul cercetării-inovării, să beneficieze de potențialul şi excelența științifică europeană pentru soluționarea problemelor interne.

Concursuri de proiecte

Link-uri utile