Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Dan Perciun a discutat cu reprezentanții Consiliului Național al Elevilor
25/07/2023 - 08:19

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a avut o întrevedere cu tinerii din cadrul Consiliului Național al Elevilor. Au fost discutate aspecte tehnice ce țin de funcționarea consiliului și rolul acestuia în promovarea tinerei generații, implicarea în viața civică, dar și în pregătirea tinerilor pentru viitor. Totodată, s-a menționat despre necesitatea unor măsuri de susținere a elevilor din partea ministerului, care să asigure un climat educațional democratic și de calitate în toate instituțiile de învățământ.  

 

„Participarea elevilor în luarea deciziilor în comunitatea școlară reprezintă un element important care stă la baza unei școli unde este democrație, respectiv a unei societăți democratice. Tinerii trebuie să vorbească despre necesitățile lor pentru a avea posibilitatea să învețe într-un mediu bine pregătit. Vă îndemn să fiți activi pentru ca împreună să reușim să rezolvăm problemele din sistem, împreună să contribuim la schimbările spre care tindem”, a subliniat Dan Perciun. 

 

Tinerii și-au exprimat dorința de a avea o platformă de discuții activă cu ministerul Educației și Cercetării, bazată pe un dialog constructiv în scopul identificării unor soluții și acțiuni care să stabilească șanse egale pentru formarea și dezvoltarea profesională a tuturor elevilor. Implicarea elevilor în procesul decizional privind viața școlară, sub aspectul îmbunătățirii acesteia fiind un alt obiectiv important. 

 

Una din prioritățile ministerului Educației și Cercetării este democratizarea școlii. În acest sens urmează să fie pus în aplicare Ghidul metodologic Guvernanța democratică a școlii în Republica Moldova, elaborat în cadrul proiectului ,,Educație pentru democrație în Republica Moldova’’, în cooperare cu Consiliul Europei, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în cadrul Programului „Moldova: Promovarea Participării Civice Active”. Este destinat personalului de conducere, cadrelor didactice, formatorilor, evaluatorilor, consultanților, părinților, elevilor, cercetătorilor și altor persoane implicate și interesate în sectorul educației din Republica Moldova. Ghidul conține strategii și mecanisme practice care pot fi implementate de către școală, pentru a crea o formă mai democratică de guvernanță. Acesta urmează să fie pus în aplicare începând cu 1 septembrie 2023. 

petitii