Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Discursul Ministrului Educației Corina Fusu rostit la manifestarea consacrată aniversării a 70-a de la fondarea USMF "Nicolae Testemițanu"
08/10/2015 - 22:34

Multstimate domnule Rector, Ion Ababii!
Stimați domni Rectori, Dragi profesori și studenți!
Onorat public!

Am venit la acest eveniment în calitate de ministru al Educației, dar și în calitate de fiică a unei absolvente a instituției omagiate astăzi, Loreta Ploaie-Dediu, care a absolvit Institutul de Medicina în 1959. De la maica mea am auzit lucruri extraordinare despre profesorii care i-au transmis dragostea față de cea mai umană profesie iar dânsa mi-a cultivat sentimente deosebite de stimă și venerație față de medici și medicină. Aceste sentimente mă însuflețesc în momentul de față.
O aniversare precum e cea de 70 de ani ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” este un prilej de a reveni la istoria învățământului și a sănătății publice de la noi. Sistemul nostru educativ, precum se știe, a parcurs un drum nu tocmai lung și nu tocmai simplu. Iar istoria instituției Dumneavoastră e una aparte. Ridicarea ei pe ruinele celui de al doilea război mondial (în urma transferării Institutului de Medicină din Kislovodsk), poate fi privită astăzi și ca un act reparatoriu al destabilizării situației educației în urma evacuării mai multor instituții școlare din Basarabia, care, în perioada interbelică, aveau menirea de a scoate carul din pietre și de a-l orienta pe basarabean spre lumina cărții. Astfel că, celebrând astăzi înființarea celei mai prestigioase instituții de medicină, nu putem să nu menționăm că acest moment a favorizat inițierea, evoluția și consolidarea învățământului superior medical și a științei medicale în Republica Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” fiind unica instituție de învățământ superior medical care pregătește cadre de specialiști medici și farmaciști pentru sistemul de sănătate din republică.
Istoria, bineînțeles, este o proiecție în trecut, dar și în prezent și în viitor. Universitatea de Medicină și Farmacie a realizat multiple progrese datorită personalităților care au fost la conducerea instituției numele cărora au răsunat și vor mai răsuna astăzi. Dintre acestea doresc să mă opresc la Nicolae Testemițanu, cel care a știut să dea un suflu nou învățământului medical, să dea și mai multă prestație profesiei de medic, încurajând deschiderea mai amplă spre societate, spre popor, spre om.
Educarea medicilor viitori pune pe primul loc menirea medicului de a presta îngrijiri de calitate, și pe locul al doilea comunicabilitatea și capacitatea de a asculta, de a inspira încredere și de a-i convinge pe cetățeni de importanța măsurilor pe care trebuie să le ia pentru protejarea sau restabilirea sănătății lor, o altă calitate a viitorilor medici constând în capacitatea lor de a gira o bună organizare sanitară și gestionare a resurselor umane și materiale care îi vor sta la dispoziție.
Ministerul Educației vă va susține, promovând strategia educației pe următorii vectori: consolidarea interconexiunilor dintre învățământul superior, cercetarea științifică, piața muncii, mediul economic; implementarea în învățământul superior, la nivel național și instituțional a metodelor de management strategic și inovațional; modernizarea curriculum-ului universitar din perspectiva centrării pe competențe, pe cel ce învață și pe necesitățile mediului economic; crearea școlilor doctorale în contextul integralității instituțiilor de învățământ superior.
La ceas aniversar adresez sincere felicitări corpului didactic, profesorilor și generațiilor de studenți ai Universității Dumneavoastră, care au beneficiat de spiritual deschis și învățământul de bună calitate de la Universitatea de Medicină și Farmaceutică, și care, la rândul lor difuzează valorile umaniste și cetățenești de care suntem profund atașați. Vă doresc ca toate visele și năzuințele spre mai bine să se împlinească, deoarece cu toții visăm la o situație mai bună și, cum se spune: „Visul de azi e realitatea de mâine”. Și voi încheia cu o maximă a lui Hipocrate celebru medic antic care a despărțit medicina de filozofie, dar a atras atenția asupra relațiilor și interdependenței dintre cele două domenii. Astfel că pentru a izbândi, pentru a face ca visul să devină realitate „Trebuie să introducem înțelepciunea (filosofia) în medicină și medicina în înțelepciune“.
La mulți ani!

Corina Fusu, Ministru al Educației
8 octombrie 2015

petitii