Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Elevii din învățământul profesional tehnic - mai bine pregătiți pentru angajare, prin dezvoltarea competențelor soft și a comportamentelor sănătoase
23/11/2023 - 14:12

Peste 12.000 de elevi din învățământul profesional tehnic, circa 1400 de angajați și sute de părinți au beneficiat de Programul ,,Dezvoltarea competențelor soft și a comportamentelor sănătoase ale elevilor din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună pregătire de angajare”. Rezultatele programului au fost prezentate în cadrul unui eveniment de totalizare, cu participarea ministrului Educației și Cercetării Dan Perciun.

 

Programul a fost lansat în 2019, având scopul de a promova comportamentele sănătoase și dezvoltarea deprinderilor de viață în rândul elevilor pentru o mai bună pregătire de angajare. Beneficiarii cheie ai proiectului au fost tinerii, inclusiv cei refugiați și cei cu dizabilități, angajații a 12 instituții din învățământul profesional tehnic și ai companiilor de afaceri, dar și părinții.

 

„Mă bucur foarte mult că există programe de acest fel, care abordează subiecte destul de sensibile pentru societatea din țara noastră. În primul rând, vreau să mulțumesc directorilor instituțiilor de învățământ beneficiare pentru curajul și disponibilitatea de a face parte din acest proiect, partenerilor noștri – UNFPA și ADA pentru că sunt activi și pe această dimensiune și ne susțin. Este foarte important să învățăm lucruri tehnice la școală dar, în egală măsură, este important să căpătăm și acele deprinderi de viață care să ne ajute să luăm decizii corecte, informate pe subiecte de interes personal și profesional. Din acest considerent, ministerul va continua să susțină asemenea inițiative”, a menționat Dan Perciun. 

 

Gunther Zimmer, șeful Biroului de Coordonare pentru Cooperare Tehnică al Agenției Austriece pentru Dezvoltare a menționat despre necesitatea pregătirii corespunzătoare a tinerilor pentru angajare. ,,Tinerii reprezintă cea mai valoroasă resursă a unei țări, dar și cea mai vulnerabilă. Aceștia se confruntă cu diferite provocări și au nevoie să-și dezvolte abilități de viață și comportamente sănătoase. Este important ca aceste cunoștințe și abilități să fie predate în cadrul instituțiilor de învățământ, astfel încât tinerii să fie pregătiți corespunzător pentru încadrarea în câmpul muncii”, a spus oficialul.

 

Natalia Plugaru reprezentanta adjunctă a UNFPA Moldova a afirmat că e important să sprijinim tinerii în realizarea propriului potențial. ,,Suntem recunoscători partenerilor noștri - Ministerul Educației  și Cercetării și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, care sunt alături de noi și sprijină dreptul tinerilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic de a-și realiza pe deplin potențialul prin dezvoltarea abilităților de viață. Acest program a ajutat instituțiile de învățământ să dezvolte tinerilor nu doar competențe tehnice și profesionale, ci și abilități necesare pentru angajare - comunicare, inteligență emoțională și capacitatea de a face față crizelor”, a subliniat Natalia Plugaru. 

 

În cadrul evenimentului, s-a discutat despre progresele realizate și perspectivele privind crearea unui mediu prietenos pentru elevii din învățământul profesional tehnic, atât în școală, cât și în cadrul companiilor. De asemenea, au fost trasate reușitele, dar și transformările realizate pe durata programului, fiind analizate experiențele și bunele practici din instituțiile de învățământ și companiile de afaceri din perspectiva elevilor, profesorilor și angajatorilor.

 

Programul este rezultatul parteneriatului dintre Ministerul Educației și Cercetării, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare. Începând cu anul 2024, acesta va fi extins în beneficiul tuturor instituțiilor din învățământul profesional tehnic, dar și a companiilor de afaceri din învățământul dual, astfel încât și mai mulți tineri să aibă oportunitatea să dezvolte competențe de viață pentru o mai bună angajare. 

 

petitii