Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Implementarea reformelor guvernamentale în domeniul protecţiei drepturilor copilului
17/11/2011 - 11:42
 Implementarea reformelor guvernamentale în domeniul protecţiei drepturilor copilului
 
 

Viceministrul educaţiei, Tatiana Potîng, a participat în data de 15 noiembrie curent, la masa rotundă „Implementarea reformelor guvernamentale în domeniul protecţiei drepturilor copilului”, împreună cu reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, ai Ministerului Sănătăţii şi ai Ministerului Finanţelor. La eveniment a fost prezentă conducerea administraţiei publice locale din raioanele Floreşti şi Ialoveni, şi specialiştii Asociaţiei Obşteşti „Lumos Foundation Moldova”, care sprijină autorităţile locale în implementarea reformelor în domeniul protecţiei drepturilor copilului. Întrunirea a avut drept scop evidenţierea rezultatelor obţinute în procesele de dezinstituţionalizare şi de pilotare a educaţiei incluzive, precum şi fixarea priorităţilor pentru anul 2012 la nivelul celor 2 raioane-pilot.

La deschiderea evenimentului, viceministrul Tatiana Potîng, a menţionat că reformele în sistemul educaţional naţional sunt necesare, pentru că acestea aduc beneficii nu doar copiilor, dar şi societăţii în ansamblu. La fel de necesare şi binevenite sunt parteneriatele dintre autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi organizaţiile neguvernamentale, conlucrare ce asigură implementarea reformelor. Filiala din Republica Moldova a Fundaţiei britanice LUMOS facilitează crearea şi dezvoltarea modelelor viabile de integrare a copiilor dezinstituţionalizaţi în învăţămîntul general, în familiile biologice sau extinse, în servicii substitutive familiei.

În perioada 2010-2011, din instituţiile rezidenţiale din oraşele Mărculeşti, Ialoveni şi municipiul Chişinău au fost integraţi în instituţii de învăţământ general 154 de copii. Resursele umane implicate în dezvoltarea educaţiei incluzive în raioanele Floreşti şi Ialoveni au fost instruite privind organizarea procesului educaţional incluziv.

Sarcinile prioritare ce ţin de domeniul protecţiei drepturilor copilului sunt dezvoltarea serviciilor de sprijin familial şi intervenţie timpurie pentru familiile aflate în dificultate, dezvoltarea serviciilor de educaţie incluzivă pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale şi a serviciilor sociale adresate copiilor în situaţie de risc (asistenţă parentală profesionistă, case de copii de tip familial).

 

Participanţii la masa rotundă au avut posibilitatea să pună în discuţie aspecte cu privire la organizarea şi finanţarea noilor servicii din domeniul educaţiei, au menţionat disponibilitatea de a dezvolta şi promova noile abordări în domeniu, reflectate în documentele de politici educaţionale. Reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice locale au subliniat că factorul decisiv în implementarea cu succes a reformelor este colaborarea intersectorială.

petitii