Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Membrii Consiliului Național al Elevilor au monitorizat respectarea dreptului la educație în școli
01/11/2013 - 08:19

33 de copii, membri ai Consiliului Național al Elevilor /CNE/, au monitorizat pe parcursul lunilor septembrie-octombrie curent, respectarea dreptului la educație în instituțiile de învățămînt din localitățile din care vin. Rezultatele monitorizării au fost prezentate joi, 31 octombrie curent, în cadrul unui briefing de presă cu participarea ministrului Educației, Maia Sandu.

Constatările și recomandările consiliului s-au axat pe: accesul la educație a copiilor cu cerințe educaționale speciale și a celor din familii social-vulnerabile, plățile neformale în învățămînt, precum și baza tehnico-materială a școlilor.

Ministrul Educației, Maia Sandu, a menționat că raportul consiliului este unul util. ”Multe din constatările incluse în raport se regăsesc și în diagnoza pe care am făcut-o în Strategia de dezvoltare a educației pe termen lung; asta demonstrează că noi, cei de la minister, avem o viziune similară cu cea a consiliului. Astăzi am discutat, de asemenea, despre participarea activă a elevilor la administrarea școlii, inclusiv la elaborarea bugetului școlii și urmărirea executării acestuia”, a spus ministrul Maia Sandu.

Pentru actuala ședință a consiliului, Ministerul Educației a organizat mai multe sesiuni de dezbateri privind formula de finanțare a instituțiilor educaționale și participarea elevilor în monitorizarea gestionării finanțelor publice, proiectul Strategiei ”Educația 2020”, metodologia de organizare a examenelor de bacalaureat.

CNE este un organ reprezentativ, constituit pentru un an și este pentru Ministerul Educaţiei un partener de discuţie privind respectarea dreptului la educaţie al elevilor. CNE se află la a doua întrunire, iar următoarea ședință a acestuia va avea loc în vacanța de iarnă.

.........................................................................................................................
Membrii CNE, elevi din clasele V-XII, se convoacă trimestrial, în timpul vacanţelor şcolare, pentru a discuta cu angajaţii şi conducerea ministerului problemele care îi preocupă, în special cele ce ţin de accesul şi calitatea educaţiei.

După modelul CNE, direcţiilor raionale/municipale de învăţămînt și instituțiilor de învățămînt li s-a solicitat, printr-un ordin semnat de ministrul Educaţiei, să creeze Consilii ale Elevilor la nivel de raion/municipiu și la nivel de instituție. Consiliile la nivel local, raional şi naţional vor activa în baza unui Ghid metodologic privind crearea şi funcţionarea acestora, în care sînt specificate rolul, funcţiile, obiectivele şi responsabilităţile consiliilor, colaborarea acestora cu directorul şcolii, profesorii, comitetul de părinţi şi cu ceilalţi elevi care nu vor face parte din consiliu.

Această inițiativă vizează, mai întîi de toate, asigurarea dreptului la participare şi libera exprimare la nivelul instituţiilor de învăţămînt preuniversitar, prin crearea unui cadru general de constituire şi funcţionare a structurilor/organelor de autoconducere şcolară a elevilor.

petitii