Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prezintă programul activităților dedicate „Săptămânii EUROPEI”
04/05/2020 - 10:55

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează în perioada 4-9 mai, o serie de activități culturale, educaționale online dedicate „Săptămânii EUROPEI”.

 

În context, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării recomandă, în perioada 4 - 8 mai 2020, în cadrul învățământului la distanță, desfășurarea săptămânii cu genericul „Republica Moldova este Europa”. Această săptămână va presupune inserția în procesul educațional a activităților informale și formale ce vin să completeze finalitățile educaționale generale prin crearea la elevi a atitudinii și respectului pentru pace și unitate în Europa, sărbătorită anual de către comunitatea europeană la 9 mai. În proiectarea activităților de învățare, cadrele didactice sunt încurajate să utilizeze platforma cu resurse pentru desfășurarea „Săptămânii Europei” care pot fi accesate la adresa https://padlet.com/MinisterulECC2020/nf2bhl1ho10ywb4l.

 

Muzeul Național de Artă a Moldovei va lansa prelegerea Polinei Kolomeeț, director adjunct patrimoniu „Colecția de artă Vest-Europeană a Muzeului Național de Artă al Moldovei. Donația lui Pavel Șilingovskii” și prelegerea lui Tudor Stăvilă, Dr.hab. în studiul artelor „Artiști plastici basarabeni afirmați în Europa”. Evenimentele vor putea fi urmărite pe pagina web a instituției https://www.mnam.md/ .

 

În perioada 4-9 mai, Teatrul Național „Mihai Eminescu” va transmite în regim online pe pagina web a teatrului http://tnme.md/   și pagina de Facebook a instituției, piesa „Casa de pe graniță” de Slawomir Mrozek,  în regia lui Agnieszka Korytkowska.

 

Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” va difuza pe platforma Delegației UE, concertul dedicat aniversarii a 250 de ani de la naștere a marelui compozitor german Ludwig van Beethoven. În program: concertul pentru vioara și orchestră, solist Gabriel Croitoru, Romania, dirijor Mihail Agafița, prim-dirijor al Orchestrei Simfonice, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”.  

 

În data de 7 mai, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” va organiza concursul online destinat elevilor ciclului gimnazial cu genericul „Cunoaște mai bine Europa”. Detalii despre concurs găsiți pe pagina web a instituției https://www.bncreanga.md/ .

 

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării organizează în data de 8 mai concursul online de cultură generală: „Quizzul de winneri dedicat Săptămânii Europei” (https://bit.ly/3cddy4Y ). Câștigătorii concursului vor fi premiați.

 

De asemenea, în data de 8 mai, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”  va transmite în regim online spectacolul de Gală din cadrul Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, ediția 2019, în cadrul căreia au evoluat artiști din mai multe țări europene.

 

Pentru Zilele Europei 2020, Biblioteca Națională a Republicii Moldova a pregătit pentru fiecare zi din săptămâna 4 - 9 mai o selecție de prezentări și conținuturi informaționale cu tematică europeană, o parte din ele create deCentrul Pro-European de Servicii şi Comunicare în perioada sa de activitate, iar o altă parte pregătite în mod special pentru Zilele Europei. Totodată, vor fi expuse video înregistrări complete ale expozițiilor – evenimente, desfășurate anterior în bibliotecă, dedicate UE și CoE cu R. Moldova, patrimoniului cultural, etc.

 

Programul „Săptămânii EUROPEI”

petitii
Centrul de Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație