Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Noile tendințe din educație, discutate la Istanbul
28/03/2016 - 10:53

Miniștri ai educației, reprezentanți ai ONG-urilor educaționale, universități, investitori, editorialiști și experți în domeniul educației din mai multe state s-au întrunit la conferința internațională ”Noi tendințe în educație în secolul XXI”, desfășurată în perioada 26-27 martie curent, în Istanbul, Turcia.

Republica Moldova a fost reprezentată de ministrul educației Corina Fusu și viceministrul Vasile Marina.

Reuniunea la care a participat președintele Recep Tayyip Erdoğan, a fost organizată cu scopul de a împărtăși cele mai bune practici, experiențe de restructurare și reforme din domeniul educației.

La conferință au fost luate în dezbatere aspecte ce țin de  rolul tehnologiilor moderne  și al mediului educațional, migrația, integrarea și rolul educației în acest proces.

În cadrul întrunirii ministrul Corina Fusu a prezentat experiența Moldovei din domeniul educației, menționând că deși republica noastră este mică,  aspirațiile sale pentru un viitor prosper și un sistem educațional durabil sunt mari și ambițioase: ”Începând cu anul 2005 am urmat perseverent calea punerii în aplicare a obiectivelor Procesului de la Bologna, care se bazează pe următoarele documente strategice în domeniul educației adoptate recent: Codul Educației, Strategia pentru Educație 2020 și Acordul de Asociere cu UE, semnat în 2014. Preocuparea noastră este crearea și promovarea un sistem modern și competitiv al educației precum și asigurarea serviciilor educaționale de calitate”.

Totodată, referindu-se la fenomenul  migrației, Corina Fusu a menționat că plecarea studenților peste hotare are un impact divers: ” Pe latura pozitivă, acești tineri aduc înapoi experiență și competențe valoroase atunci când se întorc la absolvire. În același timp, din cauza numărului redus de elevi, instituțiile noastre superioare de învățământ se luptă pentru a atrage mai mulți studenți străini, iar numărul lor este în creștere în mod constant în fiecare an. Pentru a preveni și a combate excluziunea socială, și pentru a facilita adaptarea acestora avem programe de integrare și facilități pentru a asigura accesul la educație, piața muncii, servicii medicale, sistem de protecție socială etc”.

Conferința s-a încheiat cu un panel de discuții la care au participat reprezentanții ministerelor  din diferite țări.

La final ministrul a adăugat: ”Reformarea educației este un proces foarte dificil și solicitant, suntem conștienți de sarcinile noastre și suntem gata să ne  asumăm responsabilitatea socială și politică pentru realizarea lor. Acesta este un angajament nu numai față de organizațiile europene și țările UE, dar și de propriul nostru popor”.

Conferința a fost organizată de Asociația pentru Educație și Viitor ( GED ) și are ca scop furnizarea  serviciilor de consultanță pentru dezvoltarea și restructurarea sistemelor de învățământ la nivel global. De asemenea, agenția  oferă consultanță persoanelor fizice și companiilor de capital pentru posibilele oportunități de investiții în învățământ.

 

petitii