Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
O delegație din Moldova efectuează o vizită de lucru la Bruxelles
08/06/2016 - 16:22

Ultimele evoluții privind cooperarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană pe domeniile: educație, știință și tehnologii, societate informațională, politici în domeniul audiovizualului, cultură, tineret și sport, acestea, dar și alte subiecte au fost discutate în cadrul Sub - Comitetului (clusterului) nr.4 ”Știință și tehnologii, societate informațională, politici în domeniul audiovizualului, educație, instruire și tineret, cultură, sport și educație fizică”, desfășurat astăzi 8 iunie la Bruxelles, Belgia.

Delegația Republicii Moldova este condusă de Cristina Boaghi, vice ministru al educației, Președinte (coordonator) și Ludmila Pavlov, Șef Direcție Relații internaționale și integrare europeană, secretar al Sub-comitetului și întrunește reprezentanți ai Ministerului Culturii, Ministerului Tineretului și Sportului, Academiei de Științe a Moldovei și CCA. Reprezentanții instituțiilor vizate au trecut în revistă principalele realizări în domeniu, progresele înregistrate în alinierea sectoarelor de responsabilitate la standardele europene.

În cadrul reuniunii au fost prezentate o serie de informații privind prioritățile naționale în domeniul educației în contextul Acordului de Asociere RM – UE, realizările în domeniul învățămîntului superior și învățămîntului profesional tehnic, participarea Republicii Moldova în programele de mobilitate finanțate de UE, impactul acestora asupra realizării acțiunilor Acordului de Asociere RM – UE.

În context, Cristina Boaghi a reiterat cele mai recente realizări în sectorul educațional din Republica Moldova  în conformitate cu obiectivele stabilite în Acordul de Asociere (AA) și Planul Național de implementare a AA. Acestea se concentrează pe punerea în aplicare a principiilor Procesului de la Bologna, îmbunătățirea calității, relevanței și accesului la educație, dezvoltarea Cadrului Național al Calificărilor, reformarea învățământului profesional tehnic (VET), cooperarea internațională și internaționalizarea sistemului de învățămînt superior: ”Toate aceste priorități au fost stabilite în noul Cod al Educației și Strategia Educație 2020 (documente aprobate în 2014). Ministerul Educației a aprobat un plan de acțiuni care conține aproximativ 100 de acte normative / strategice care urmează să fie dezvoltate până în anul 2017.”

Totodată, vice ministrul educației a menționat proiectul finanțat de UE privind programul de sprijin al Uniunii Europene pentru punerea în aplicare a reformei în învățământul profesional și tehnic în Republica Moldova: ”Obiectivul general al proiectului este de a asigura corelarea dintre cererea și formarea de specialiști în domeniu și de a oferi forță de muncă competitivă pentru economia națională și regională”.

La rândul ei, Ludmila Pavlov a precizat că din 2014 Republica Moldova participă în cadrul programului Comisiei Europene Erasmus +, precum și în proiectele puse în aplicare în cadrul programului Tempus care au o contribuție substanțială în promovarea mobilității academice și internaționalizarea învățământului superior, sprijinind astfel includerea sistemului național de învățământ superior în spațiul european al învățământului superior.

Totodată, menționăm că delegația țării noastre a participat și la cea de-a XV-a ședință a Platformei IV a Parteneriatului Estic „Contacte Interumane”, care a avut loc ieri, 7 iunie, la Bruxelles.

Amintim că decizia privind organizarea Sub – Comitetelor (clusterelor) de Asociere a fost luată în contextul primei ședințe a Comitetului de Asociere RM – UE din octombrie 2015.

Scopul acestor clustere este de a crea un dialog constructiv și eficient pe aspectele ce țin de implementarea prevederilor Acordului de Asociere RM – UE, pentru punerea în evidență a aspectelor problematice și identificarea unor soluții optime pentru realizarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere.

 

petitii