Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Secretarul general al MEC Nadejda Velișco a participat la sesiunea „Dezvoltarea abilităților critice de viață în condiții de viață instabile” de la New York
26/09/2022 - 17:22

La sesiunea „Dezvoltarea abilităților critice de viață în condiții de viață instabile”, organizată de UNFPA la New York, cu ocazia deschiderii sesiunii a 77-ea a Adunării Generale a ONU, din partea Ministerului Educației și Cercetării, a participat secretarul general Nadejda Velișco.

 

Scopul sesiunii a fost găsirea de soluții practice cu privire la modul de mobilizare a guvernelor, donatorilor și organizațiilor de tineret, astfel încât educația pentru sănătate, inclusiv cea sexuală și reproductivă, să devină accesibilă tuturor tinerilor, chiar și în situații de criză, oferindu-le abilitățile și cunoștințele necesare pentru a promova egalitatea de gen, drepturile omului și o cultură a non-violenței.

 

Nadejda Velișco a vorbit, la New York, despre importanța parteneriatului strategic al Ministerului Educației și Cercetării cu UNFPA Moldova în scopul extinderii accesului tinerilor la informaţie de calitate în domeniul participării tinerilor, sănătății reproductive, prevenirii HIV/SIDA și violenţei în bază de gen, realizat în baza Memorandului de colaborare semnat în anul 2017, dar, în special, despre importanța accesului la educația pentru sănătate în școli. Secretarul general a subliniat că: „autoritățile de la Chișinău, au inclus, în premieră, accesul la educație pentru sănătate, drept obiectiv în proiectul Strategiei de dezvoltare a educației pentru următorii 7 ani, care este parte a programului de țară „Moldova 2030”.  Primii pași de integrare în programul școlar a educației despre sănătatea reproductivă au fost făcuți însă mai devreme, prin includerea în disciplina obligatorie „Dezvoltare personală” a modulelor despre educația privind sănătatea sexuală și reproductive pentru clasele 1-12, dar și la disciplina „Biologie” a modulului „Organismul uman și sănătatea” pentru clasele 6-9.

 

Guvernarea din RM și-a asumat întreprinderea acțiunilor ferme de promovare a educației pentru sănătate în rândul copiilor, elevilor și tinerilor. În acest context, secretarul general a concluzionat: „Practica internațională arată că sunt trei elemente-cheie care îi ajută pe tineri să evite comportamentele riscante și să le asigure o dezvoltare sănătoasă și sigură. Este vorba de accesul la educația pentru sănătate în școli ca parte a programului obligatoriu de studiu, accesul la servicii de sănătate prietenoase tinerilor, inclusiv accesul la contracepție gratuită, testarea HIV/ITS etc. și sprijinirea sănătății și drepturilor reproductive ale tinerilor de către familii/comunități, fără stereotipuri și discriminare”.

 

La panelul de discuții au participat reprezentanți ai Centrului Internațional pentru Sănătatea Reproducerii, Universitatea Ghent, Belgia, Uniunii Eurasiatice a Adolescenților și Tineretului TEENERGIZER – CSE și ai Fondului Națiunilor Unite pentru Populație. Vizita la New York a fost organizată cu susținerea Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova).

 

 

 

petitii
Centrul de Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație