Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Un grup de lucru creat la Ministerul Educației examinează compatibilitatea Legii Învățământului din UTA Găgăuzia cu legislația națională
20/06/2016 - 10:02

Vineri, 17 iunie 2016, grupul de lucru, creat prin Ordinul Ministerului Educației din 14 iunie curent, a desfășurat prima ședință în vederea examinării Legii Învățământului din UTA Găgăuzia din 28 aprilie 2016 și concordanța acesteia cu legislația Republicii Moldova.

 

Grupul de lucru constituit din reprezentanți ai Ministerului Educației, Justiției, Cancelariei de Stat, precum și Comitetului Executiv al Găgăuziei și Direcției generale învățământ din UTA Găgăuzia, își desfășoară activitatea în perioada 17 iunie-8 iulie 2016, având scopul să efectueze o analiză detaliată a Legii Învățământului din UTA Găgăuzia și compatibilitatea acesteia cu Constituția Republicii Moldova, Codul Educației și alte acte legislative de nivel național.

 

În debutul ședinței de lucru, viceministrul educației, Cristina Boaghi, a menționat că acest subiect este unul sensibil și necesită maximă atenție pentru a asigura concordanța cu cadrul legal în vigoare. „Din observațiile preliminare ale Ministerului Educației, Legea Învățământului aprobată de autoritățile din UTA Găgăuzia contravine legislației Republicii Moldova. Totodată, aceasta nu respectă principiul transparenței decizionale, nefiind consultată cu cadrele didactice, la etapa elaborării și aprobării”.

 

Rodica Josanu, șef secția juridică la Ministerul Educației, a specificat, în context, mai multe lacune depistate în Legea Învățământului din UTA Găgăuzia, care se referă la câteva aspecte importante. Astfel, este vorba în primul rând de subminarea Codului Educației, care este o lege de nivel național, fiind specificat că prevederile Codului Educației vor fi aplicate în măsura în care nu contravin reglementărilor locale.

 

Un alt aspect important se referă la actele de studii, fiind propus un alt format al actelor de studii, decât cel aprobat oficial de Ministerul Educației al RM și recunoscut la nivel internațional. „Diplomele de studii care se propune să fie eliberate în UTA Găgăuzia riscă să nu fie recunoscute, dacă se insistă în continuare pe formatul respectiv”, a spus Rodica Josanu.

 

În rândul trei, este vorba de imixtiunea autorităților în autonomia universităților. Astfel, Legea specifică prezența unui reprezentant al autoriților publice locale în Senatul universității, care este organul suprem de conducere al instituției de învățământ, acest lucru favorizînd o ingerinţă excesivă a autorităților locale în gestiunea instituţiei universitare. Nu în ultimul rând, în multe cazuri unde Codul Educației prevede reglementări aprobate prin Ordinul Ministerului Educației, Legea Învățământului UTAG stipulează reglementări locale (spre ex. Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției de director și director adjunct al instituțiilor de învățămînt, Regulamentul cu privire la organizarea atestării cadrelor manageriale și didactice din domeniul culturii și altele).

 

Totodată, se prevede micșorarea vârstei copiilor care pot beneficia de sejururi în taberele de odihnă de la 18 la 14 ani, motivul fiind vârsta problematică a adolescenței și dificultatea cadrelor didactice de a-i supraveghea, fapt care contravine drepturilor și interesului superior al copiilor.

 

Reprezentanții Comitetului Executiv al Găgăuziei și Direcției de învățământ din UTA Găgăuzia au menționat, la rândul lor, că vor examina argumentele autorităților RM, urmând să decidă care dintre acestea vor fi acceptate, scopul lor fiind asigurarea calității educației în regiune și respectarea prioritară a reglementărilor locale.

 

Concluziile finale și raportul de activitate al grupului de lucru vor fi remise spre examinare Comisiei parlamentare de profil până la 15 iulie curent.

 

De menționat că Legea Învățământului din UTA Găgăuzia a fost aprobată pe 23 aprilie curent și urmează să intre în vigoare din momentul publicării.

petitii