Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Un nou instrument normativ pentru factorii responsabili de asigurare a protecției copilului
29/10/2012 - 12:11

Rolul instituțiilor de învățămînt în asigurarea securității și protecției copilului de orice formă de abuz și neglijare, precum și necesitatea colaborării factorilor responsabili de asigurarea protecției copilului au fost discutate în cadrul unei ședințe desfășurate luni, 29 octombrie curent, de către Ministerul Educației.

Evenimentul a fost organizat cu scopul de a supune dezbaterilor de către reprezentanții direcțiilor raionale/municipale de învățămînt a proiectului Instrucțiunii privind mecanismul intersectorial de cooperare pentru asistența și monitorizarea copiilor victime și potențiale victime ale abuzului, neglijării, exploatării, traficului.

Șefii direcțiilor de învățămînt, directorii de școli și profesori au fost informați despre metodele de identificare, raportare și sesizare a autorităților responsabile de protecția copilului, cît și despre asigurarea măsurilor urgente de protecție în cazul existenței unui pericol iminent pentru viața și sănătatea copilului.

Tot în cadrul acestei ședințe s-au adus în discuție problemele legate de lipsa în școli a personalului specializat în domeniu (psiholog școlar, asistent medical, persoană responsabilă de securitatea copiilor), necesitatea organizării orelor extracurriculare în școli, lipsa unui mecanism de colaborare dintre organele de drept, asistenți sociali, reprezentanții instituțiilor de învățămînt și asistenți medicali.

Ministrul educației, Maia Sandu, a vorbit despre rolul grădiniței/școlii în asigurarea copilului a unui mediu sigur, protectiv. ”Instituția de învățămînt este mediul în care copiii îşi petrec cea mai mare parte a zilei, iar ceea ce învaţă aici şi modul în care comunică şi sunt trataţi trebuie să fie un exemplu pentru copii şi pentru celelalte medii cu care interacţionează. Nu vom lasă fără reacţie nici un semnal sau sesizare şi vom încuraja prin toate mijloacele posibile profesioniştii, copiii şi părinţii, în general toţi cetăţenii, să sesizeze toate cazurile suspecte sau confirmate de tratamente rele aplicate copiilor”, a spus dna ministru.

Mecanismul intersectorial de cooperare pentru asistenţa şi monitorizarea copiilor victime şi potenţiale victime ale abuzului, neglijării, exploatării sau traficului a fost elaborat de 4 ministere, în colaborare cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului şi Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, cu suportul UNICEF şi OAK Foundation și pilotat în raioanele Orhei și Leova, începînd cu luna iunie 2012.

Acesta urmează a fi supus dezbaterilor publice și avizat de ministerele de resort.

Pentru mai multe detalii accesați aici:

Proiectul mecanismului intersectorial de cooperare pentru asistenţa şi monitorizarea copiilor victime şi potenţiale victime ale abuzului, neglijării, exploatării, traficului.

petitii