Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Viceministrul educaţiei, Tatiana Potîng, a discutat cu reprezentanţii Misiunii OSCE
18/01/2012 - 12:05

Viceministrul educaţiei, Tatiana Potîng, a avut o întrevedere miercuri, 18 ianuarie curent, cu reprezentanţi ai Misiunii OSCE din Viena (Austria) şi din Moldova, şi ai Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova.
Dl Alberto Andreani, Ofiţer de Program din cadrul Biroului Coordonatorului Special pe problemele Combaterii Traficului de Fiinţe Umane al Secretariatului OSCE din Viena, Austria se află în perioada 16-20 ianuarie, în Republica Moldova într-o vizită de monitorizare.
Discuţiile s-au axat pe schimbul de informaţii şi prezentarea progreselor proiectului „Prevenirea traficului de fiinţe umane în rîndul copiilor rămaşi fără grijă parentală în Republica Moldova”.
Alberto Adreani, a adus la cunoştinţă despre activităţile realizate şi care urmează a fi desfăşurate în cadrul proiectului menţionat printre care comunicarea cu autorităţile centrale şi locale în vederea implemtnării proiectului în cele trei gimnazii internat beneficiare din Bender, Leova şi Orhei, organizarea seminarelor de orientare şcolară/profesională pentru elevii claselor absolvente din gimnaziile date, elaborarea şi distribuirea Agendei pentru adolescenţi. De asemenea, vor fi instruiţi asistenţi sociali care vor asista absolvenţii celor trei gimnazii internat etc.
Viceministrul educaţiei, Tatiana Potîng, a mulţumit reprezentantului OSCE pentru suportul acordat Republicii Moldova prin intermediul proiectului menţionînd importanţa acestuia pentru reducerea ratei traficului de fiinţe umane printre tinerii aflaţi în dificultate.
În cadrul Proiectului „Prevenirea traficului de fiinţe umane în rîndul copiilor rămaşi fără grija parentală în Republica Moldova”, 100 de elevi din cele 3 gimnazii internat din Bender, Leova şi Orhei vor beneficia de instruire în domeniul dezvoltării abilităţilor de viaţă, orientării şcolare/profesionale şi dezvoltării carierei. Aceştia vor fi instruiţi cum să-şi aleagă o profesie, instituţia de învăţămînt în care să-şi continue studiile.
În acelaşi timp, 30 de absolvenţi ai acestor trei instituţii, vor fi asistaţi în continuarea studiilor profesionale în colegii, licee şcoli profesionale şi de meserii. Tinerii selectaţi vor fi asiguraţi, pe perioada studiilor, cu bursă lunară, acoperirea cheltuielilor de cazare, materiale de birotică, asistenţă medicală şi consiliere psihologică.
De asemenea, un grup de asistenţi sociali vor fi pregătiţi să acorde suport celor 30 de beneficiari în procesul de înscriere la colegiu, liceu, şcoală profesională sau de meserii. Asistenţii sociali vor proveni din comunităţile unde-şi vor continua studiile cei 30 de absolvenţi.
Proiectul menţionat este implementat de către Biroul Reprezentantului şi Coordonatorului Special pe problemele Combaterii Traficului de Fiinţe Umane al Secretariatului OSCE (Viena, Austria) în parteneriat cu Centrul de Informare şi Documentare pentru Drepturile Copilului (CIDDC). Proiectul se desfăşoară în perioada iulie 2011-decembrie 2012.

petitii