Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A

Evenimentul “COST INFO DAY “ din 16 martie 2021

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Asociația COST (Cooperare Europeană în Domeniul Științei și Tehnologiei) a organizat în data de 16 martie 2021 evenimentul “COST INFO DAY “ în regim online.

 

  Evenimentul a avut drept scop informarea comunității științifice din Republica Moldova despre Programul COST, acțiunile COST, modul în care cercetătorii pot participa în acțiunile COST existente, modalitatea de aplicare și lansare a propriilor acțiuni, despre depunerea propunerilor de proiecte, precum şi despre rezultatele obţinute în anul 2019 (datele din 2020 sînt în lucru). Evenimentul a fost deschis de dl Ronald de Bruin, Directorul Asociației COST și dl Anatolie Topală, Secretar General al ministerului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. La eveniment au participat în jur de 110 persoane reprezentanți ai mediului academic și științific. 

 

  Programul COST oferă posibilitatea de a participa la cele mai bune rețele științifice și tehnologice din Europa și în afara ei și este cel mai de durată Program-cadru pentru cercetare și inovare, contribuind în mod decisiv la procesul de internaționalizare a comunităților de cercetare și inovare și la progresele științifice și tehnologice importante în Europa și în afara ei.

 

  În timpul evenimentului a fost relevat mesajul că COST (Cooperarea Europeană în Știință și Tehnologie) este o platformă în care oamenii și ideile pot crește și stabili conexiuni globale. Totodată, COST contribuie la deschiderea Spațiului European de Cercetare (ERA) pentru cooperare globală și participarea la acțiunile COST înseamnă vizibilitate și acces la infrastructura și expertiza europeană.

 

  Obținerea calității de stat membru COST cu drepturi depline este un succes pentru comunitatea științifică din țara noastră. Implicarea cercetătorilor din Republica Moldova, inclusiv a celor tineri, în activitățile organizate în cadrul Programului COST, reprezentă o experiență valoroasă, progrese reale în domeniul cercetării și inovării, prin racordarea la standardele europene, idei și subiecte noi de cercetare și obținerea de proiecte internaționale.

 

  Menționăm că programul european în domeniul științei și tehnologiei – COST - își propune să faciliteze progrese științifice inovatoare, care să conducă la noi concepte și produse, contribuind astfel, la consolidarea capacităților de cercetare și inovare din Europa și în afara ei.

 

  În cele din urmă, întrucât Asociația COST servește misiunea COST în conformitate cu principiile bunei guvernări și funcționează în conformitate cu principiile eficienței și eficacității și se bazează pe valorile integrității, angajamentului și transparenței, a fost discutată posibilitatea de a îmbunătăți performanțele naționale și de a contribui la realizarea obiectivelor, misiunii și politicilor COST.