Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Republica Moldova va beneficia de expertiză și suport pentru reformele în educație din partea Comisiei Europene
06/10/2023 - 14:16

O delegație a Republicii Moldova a participat, în perioada 2-5 octombrie,  la Întrunirea Regională privind Reformele în Educație în cadrul Parteneriatului Estic, organizată de Fundația Europeană pentru Formare Profesională (ETF) și Comisia Europeană la Torino, Italia. Din componența delegației țării noastre au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării și ai Ministerului Finanțelor: Galina Rusu – secretar de stat, Olga Tretiacov - șef Serviciu coordonare asistență externă, Olga Rusnac - șef Direcție finanțe în educație, cultură și cercetare, Valentina Plămădeală – consultant principal Direcția politici în domeniul învățământului profesional tehnic. 

 

Obiectivul acestui eveniment a fost proiectarea finală a unui viitor program regional privind educația în țările Parteneriatului Estic, planificat pentru perioada 2024-2026, în cadrul Directoratului General pentru Vecinătate și Negocieri de Extindere al Comisiei Europene (DG NEAR). Țările care vor beneficia de expertiza și suportul în valoare de 2,5 mln. euro din partea Comisiei Europene privind starea actuală a sistemelor de educație, provocările, reformele în curs și nevoile acestora, sunt: Armenia, Azerbaijan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

 

Echipa Republicii Moldova, la care s-au aliniat și Expertul de țară ETF pentru Moldova Fillipo del Nino și Ofițerul de Program din cadrul Delegației UE în Republica Moldova Giuseppe Paglione, a prezentat țintele strategice de dezvoltare a educației până în 2030, documentele de politici în domeniul educației aprobate recent sau în curs de elaborare, provocările cu care se confruntă Republica Moldova, dar și ariile în care expertiza din cadrul noului program ar putea fi realizată.

 

Două cele mai stringente arii de îmbunătățire, setate în cadrul programului pentru perioada imediat următoare sunt capitalul uman în educație și eficiența instituțiilor de învățământ de toate nivelurile, ținând cont de rolul social al acestora.

 

În luarea sa de cuvânt, secretarul de stat Galina Rusu a vorbit despre formarea inițială și continuă a cadrelor didactice din Republica Moldova, dar și despre inițiativele de promovare a carierei pedagogice, de atragere a tinerilor în sistemul educațional și de motivare pentru cariera didactică, la care lucrează Ministerul Educației și Cercetării.

petitii