Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Aur și argint pentru Moldova la competiția de robotică FIRST Global Challenge din Singapore
10/10/2023 - 16:52

Mii de elevi s-au unit în Singapore, în perioada 7-10 octombrie, pentru a concura, în colaborare, într-o competiție palpitantă pentru a evidenția importanța energiei regenerabile în contracararea schimbărilor climatice.

 

Echipa națională de robotică a Moldovei a câștigat 2 medalii la competiția FIRST Global Challenge din Singapore, desfășurată în perioada 6-10 octombrie. Echipa noastră a concurat cu alte 190 de echipe din întreaga lume.

 

Elevii noștri au obținut medalia de aur pentru Inovație în Inginerie și medalia de argint pentru Proiectul de inovație din domeniul energiei regenerabile.

 

Echipa de bază este compusă din 5 elevi (Țurcanu Nicolae, Romanciuc Cristian, Bostan Sanda, Bandalac Andrian, Corduneanu Vladimir) și 3 mentori adulți (Cazac Florin, Bondarciuc Carolina și Veronica Eșanu). Membrii acestei echipe sunt, de asemenea, voluntari activi în organizații pentru tineret și ambasadori pentru domeniile STEM, implicându-se în promovarea acestora la diferite evenimente. 

 

În fiecare an, competiția abordează o temă care este foarte importantă la nivel global. Tema pentru anul 2023 este „Hydrogen Horizons”. 

 

FIRST Global Challenge este o olimpiadă globală de robotică la care participă peste 190 de echipe naționale din întreaga lume. Acest eveniment are scopul de a promova domeniile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) și propune echipelor provocări inginerești reale, astfel încât participanții să poată deveni următoarea generație de lideri științifici care împreună vor rezolva cele mai stringente probleme cu care se confruntă întreaga omenire.

 

Reamintim că, echipele Moldovei, în anul 2019 au luat 3 medalii de aur la categoria „Inovație în Inginerie” la aceeași competiție  care a avut loc în Dubai, iar în anul 2022, în Geneva (Elveția), la aceeași categorie „Inovație în Inginerie” au primit o medalie de aur.

 

Ministerul Educației și Cercetării felicită premianții, mentorii, profesorii și părinții, dorindu-le succese în continuare.

 

petitii