Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Registre și agende electronice pentru profesorii și elevii din învățământul profesional tehnic
14/12/2023 - 09:18

Profesorii și elevii din învățământul profesional tehnic vor putea utiliza registre și agende electronice, în locul celor pe hârtie. Pentru a asigura noile facilități Sistemul Informațional de Management în Educație (SIME) va fi modernizat și extins cu două module specializate. 

 

Primul dintre cele două module - „Registrul electronic” va fi utilizat de cadrele didactice și va permite gestionarea datelor despre reușita elevilor, prezența la ore, monitorizarea calificărilor oferite de instituții etc. Al doilea modul -  „Agenda Electronică” va  permite urmărirea automată a prezenței elevilor și va preveni tendințele legate de absenteism. La fel, cadrele didactice vor putea folosi agendele electronice pentru a monitoriza progresul academic al elevilor și pentru a distribui cu ușurință anunțuri, sarcini, conținuturi educaționale ș.a.

 

În cadrul discuțiilor cu partenerii care vor implementa noile module, secretarul de stat Galina Rusu a accentuat importanța digitalizării proceselor de lucru în instituțiile de învățământ profesional tehnic.

 

„Dorim să implementăm registrul și catalogul electronic în toate instituțiile de învățământ profesional tehnic de la 1 septembrie 2024. Un aspect extrem de important este funcționalitatea și siguranța sistemului, astfel încât profesorii să poată renunța imediat la registrele pe hârtie, pentru a evita munca dublă ”, a precizat Galina Rusu.

 

SIME este un instrument eficient de gestionare a informațiilor despre și pentru sistemul educațional național. Datele livrate de acesta stau la baza implementării politicilor educaționale, luării deciziilor și monitorizării situației în mediul școlar. Sistemul extins va permite Ministerului Educației și Cercetării să ia decizii strategice bine informate privind dezvoltarea sistemului ÎPT. 

 

Modernizarea SIME pentru ÎPT este realizată în cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe ale Poloniei, fiind implementat de Agenția Germană pentru Cooperare Internațională (GIZ), Agenția Austriacă de Dezvoltare (ADA) și Fondul de Solidaritate PL în Moldova (SFPL).

 

petitii