Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Prioritățile MEC au fost discutate cu managerii instituțiilor de învățământ din raionul Căușeni
19/12/2023 - 17:21

În cadrul vizitei sale de lucru în raionul Căușeni, ministrul Dan Perciun a avut o întrevedere cu managerii instituțiilor de învățământ. Discuțiile s-au axat pe măsurile de asigurare a accesului la studii de calitate pentru toți elevii, dar și măsurile de protecție socială pentru cadrele didactice. 

 

„Pentru noi contează cel mai mult accesul copiilor la educație de calitate, unde să-și realizeze potențialul pe deplin. Urmează să creăm o „Rețea a școlilor model” formată din 35 de instituții raionale în care să investim pentru a le transforma în școli bine dotate, cu toate cele necesare pentru un proces educațional aliniat la standarde europene”, a menționat oficialul. 

 

Totodată, Dan Perciun a informat directorii despre lansarea primului pachet de măsuri de debirocratizare în sistemul educațional, care va simplifica activitatea cadrelor didactice, oferindu-le posibilitatea să se axeze mai mult pe educația copiilor și nu pe întocmirea documentației școlare. 

 

Managerii instituțiilor de învățământ au salutat decizia ministerului privind măsurile de debirocratizare, care prevăd excluderea unor rapoarte elaborate de cadrele didactice și manageriale, moratoriu pe controalele externe, limitarea numărului de documente pe care sunt obligate să le dețină instituțiile de învățământ. 

 

Un alt subiect abordat a vizat necesitatea asigurării unor condiții sigure de studii pentru toți elevii și profesorii din instituțiile de învățământ. În context, Dan Perciun a subliniat că MEC va întreprinde toți pașii necesari în acest sens pentru a pune bazele unui sistem educațional incluziv. „Școala trebuie să fie un loc fără violență, cu respect reciproc între elevi și profesori”, a punctat ministrul. 

 

petitii