Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Noi prevederi privind salarizarea personalului din instituțiile de învățământ care funcționează în regim de autogestiune financiară
21/12/2023 - 15:22

Nivelul salarial al angajaților din instituțiile de învățământ superior, dar și de învățământ profesional tehnic, care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică ar putea crește. Cabinetul de miniștri a aprobat noi prevederi privind salarizarea personalului din aceste instituții.

 

Documentul reglementează utilizarea eficientă a mijloacelor financiare alocate atât de la bugetul de stat prin formula de finanțare, cât și a veniturilor colectate ale instituțiilor în vederea susținerii performanței angajaților din instituțiile publice de învățământ superior. 

 

Garanțiile specificate au fost prevăzute ca măsuri compensatorii de protecție socială pentru garantarea și menținerea salariilor personalului din instituțiile de învățământ care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică, reieșind din cuantumul minim necesar de asigurare socială stabilit pe țară și în funcție de situația economică și posibilitățile financiare.

 

„Având în considerare posibilitățile reale ale bugetului de stat, precum și a veniturilor colectate de instituțiile de învățământ superior, anual se va da posibilitate acestora de a examina majorarea nivelului salarial pentru unele categorii de angajați prin creșterea valorii de referință, față de valoarea de referință corespunzătoare coeficientului de salarizare 1,00, în legea bugetului de stat pentru anul respectiv angajaților cu funcții similare din sectorul bugetar ”, a declarat în cadrul ședinței ministrul Dan Perciun.

 

Stabilirea sporului de performanță, sporurilor cu caracter specific și a premiilor unice pentru rectorii instituțiilor de învățământ superior de Senatul și Consiliul pentru dezvoltare strategică instituțională, se va face conform unor criterii și obiective aprobate semestrial de către fondator.

 

Personalul instituțiilor de învățământ superior care realizează activități în proiecte finanțate din surse externe vor beneficia de salarizare, din contul și în limitele mijloacelor prevăzute pentru retribuirea muncii stabilite în acordurile/contractele de finanțare în conformitate cu normativele stabilite.

 

La fel, se va majora remunerarea salarială a diriginților din cadrul instituțiilor de învățământ profesional tehnic, echitabil cu cea a diriginților din învățământul general, pentru conducerea grupelor de elevi ceea ce presupune majorarea de la o clasă la 4 clase de salarizare succesive față de cea corespunzătoare funcției de bază.

 

De majorări ar mai beneficia metodiștii, maiștrii instructori, precum și personalul de conducere din învățământul profesional tehnic. 

 

petitii