Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A

Mecanismele de finanțare a instituțiilor de învățământ superior, discutate de factorii de decizie de la universități și de către autoritățile publice centrale

Thu, 01/02/2024 - 09:39 -- stic

Rezultatele pilotării mecanismelor de finanțare a instituțiilor publice de învățământ superior, aprobate prin Hotărâre de Guvern, au fost prezentate, în cadrul unui seminar la care au participat peste 60 de reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, autorităților publice centrale care au în subordine universități, prorectori responsabili de finanțe, șefi ai secțiilor studii, serviciilor planificare și finanțe din cele 14 universități, care beneficiază de autonomie universitară. Activitatea face parte din proiectul Învățământul Superior în Republica Moldova (PÎSM), finanțat de Banca Mondială și pus în aplicare de Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

 

Evenimentul, desfășurat în perioada 5-6 iulie curent, a avut ca obiectiv evaluarea rezultatelor implementării mecanismelor de finanțare și simularea unor modificări focusate pe performanța învățământului superior.

 

Prezentă la seminar, Nadejda Velișco, secretar general MEC și director executiv al proiectului, a vorbit despre importanța PÎSM în contextul reformei învățământului superior și acțiunile desfășurate în contextul acestuia, cu accent pe noua formulă de finanțare.

 

Nadejada Velișco a adăugat că experții care au realizat pilotarea au studiat experiența internațională în domeniu, au discutat cu rectori și alți factori de decizie, astfel încât studiul să cuprindă cele mai bune practici și expertize. Secretarul general MEC i-a invitat pe participanți să se implice în discuții și să vină cu propuneri de îmbunătățire a documentului.

 

În cadrul seminarului Larisa Bugaian, expertă națională, a prezentat tipurile de finanțare conform noii formule de finanțare și a mecanismului de calcul a datelor pentru componenta finanțării standard, iar expertul internațional Mihajlo Babin din Serbia s-a referit la propunerile de ajustare a metodologiei de finanțare pe componenta finanțării compensatorii și complementare, prezentând și alți indicatori de performanță care ar putea fi luați în calcul.

 

Proiectul Învățământul superior în Moldova a fost lansat în anul 2020 și este implementat de Ministerul Educației și Cercetării. Acesta prevede intervenții sistemice pentru îmbunătățirea calității, finanțării și managementului învățământului superior. Proiectul se va încheia în 2025, valoarea creditului acordat de Banca Mondială pentru realizarea acestuia fiind de 35,7 mln. de euro.