Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A

Instituţiile de învăţământ superior şi colegiile pedagogice, ghidate de MEC în procesul de elaborare a propunerilor de proiecte implementate cu suportul Băncii Mondiale

Thu, 01/02/2024 - 09:56 -- stic

Ministerul Educaţiei şi Cercetării continuă să ofere suport instituţiilor publice de învăţământ superior şi colegiilor pedagogice în procesul de elaborare a propunerilor de proiecte participante la programul de finanțare, lansat în luna octombrie curent. După desfășurarea celor două sesiuni ample de formare, echipele de proiect din cadrul instituțiilor eligibile au avut, la 18 noiembrie a.c., o întâlnire online cu ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală.

 

În cadrul acesteia, au fost discutate aspectele neclare apărute în procesul de elaborare a propunerilor, în special cele ce vizează criteriile de eligibilitate pentru instituţiile publice de învăţământ superior şi pentru colegiile pedagogice; activităţile eligibile finanţării; alocaţiile financiare minime şi maxime, perioada de depunere a propunerilor de proiecte; evaluarea acestora, procedurile de achiziții;  modalitățile de debursare etc.

 

Ministrul Anatolie Topală a accentuat importanța argumentării în procesul de elaborare a propunerilor de proiect și a subliniat că mizează pe implicarea rectorilor universităților și directorilor de colegii pedagogice, aceasta fiind o oportunitate unică pentru îmbunătățirea substanţială a  calității mediului de predare – învățare în cadrul instituțiilor pe care le conduc. De asemenea, ministrul a reiterat că acest program de investiții urmărește modernizarea și dotarea instituțiilor în vederea racordării sistemului educațional la cerințele pieței forței de muncă. 

 

La acest program vor putea participa instituțiile publice de învățământ superior și colegiile pedagogice care pregătesc specialiști în domeniile: Ştiinţe ale educaţiei, Inginerie şi activităţi inginereşti, Tehnologii ale informaţiei şi comunicaţiilor şi Sănătate. Valoarea totală a programului este de 24,7 mln. de euro, iar banii vor putea fi utilizați inclusiv pentru modernizarea și dotarea sălilor de studii, laboratoarelor și centrelor de cercetare.

 

Fiecare dintre instituțiile de învățământ superior eligibile va putea beneficia de o sumă maximă de 2,15 mln. euro, iar fiecare colegiu pedagogic eligibil - de o sumă maximă de 900 mii euro. Termenul limită pentru depunerea formularului de concurs este 13 decembrie 2021.

 

Proiectul Învățământul superior în Moldova a fost lansat în anul 2020 și prevede intervenții sistemice pentru îmbunătățirea calității, finanțării și managementului învățământului superior. Proiectul se va încheia în 2025, valoarea creditului acordat de Banca Mondială pentru realizarea acestuia fiind de 35,7 mln. de euro.