Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Ministrul Dan Perciun efectuează o vizită de lucru în Norvegia
05/04/2024 - 16:55

O delegație condusă de ministrul Dan Perciun efectuează, în perioada 3-6 aprilie, o vizită de lucru în Norvegia. Oficialul a avut o întrevedere cu ministrul norvegian al Educației și Cercetării, Kari Nessa Nordtun și secretarul de stat Sindre Lysø. De asemenea, Dan Perciun a vizitat mai multe instituții de învățământ cu scopul de a prelua bunele practici ale sistemului educațional norvegian.

În cadrul întâlnirii cu omologul său norvegian, Dan Perciun a discutat mai multe subiecte din domeniul educației inclusiv posibilitatea susținerii de către partea norvegiană a Proiectului Național „Rețeaua școlilor model”. Ministrul a menționat că sistemul educațional din Norvegia este în topul celor mai performante din lume, prin urmare Republica Moldova poate prelua mai multe practici, în special în ceea ce privește infrastructura școlară, practicile de predare, incluziunea copiilor cu cerințe educaționale speciale, eficiența procesului de învățământ etc.

Un alt subiect important al discuțiilor a vizat actualizarea curriculumului școlar și a metodelor didactice pentru a fi adaptate la schimbările tehnologice și sociale actuale. Părțile au vorbit despre modalitățile de integrare a competențelor STEM, a digitalizării și a educației pentru cetățenie democratică în curriculumul școlar, astfel încât să dezvolte creativitatea, gândirea critică și să îmbunătățească abilitățile socio-emoționale ale elevilor.

Dan Perciun s-a întâlnit și cu reprezentanții Agenției de Dezvoltare a Norvegiei cu care a discutat oportunitatea unor investiții în Republica Moldova, prioritar în domeniul educației.

Însoțit de secretarul de stat Valentina Olaru și de alți angajați ai MEC, ministrul Dan Perciun a vizitat două instituții de învățământ din Norvegia: Școala Secundară Frydenberg și Școala Secundară Ullern. Reprezentanții delegației din Republica Moldova au avut oportunitatea să interacționeze cu cadrele didactice și elevii din aceste școli și să cunoască practici educaționale moderne și inovatoare privind incluziunea copiilor, digitalizarea sistemului educațional, pregătirea cadrelor didactice, promovarea bunăstării și sănătății mentale în școli. 

„Ne-au impresionat și facilitățile pentru cadrele didactice, fiecare persoană care muncește aici are spațiul său personal – calculator, imprimantă, toate cele necesare, spații de odihnă pentru profesori. Am fost impresionați de sălile mari, bine aerisite și toate condițiile pentru a desfășura un proces didactic bine pus la punct. Ne vom strădui să replicăm la maximum practica de aici în instituțiile noastre de învățământ”, a spus Dan Perciun.   

De asemenea, delegația din țara noastră a vizitat și Universitatea Metropolitană din Oslo, unde își fac studiile peste 22 000 de studenți. Delegația din Republica Moldova a discutat cu administrația universității despre politicile și bunele practici din învățământul superior, dar și despre mecanismele de atragere a studenților străini în sistemul universitar.

petitii