Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
50 de elevi din satul Grigoreşti merg la o şcoală mai bună
18/01/2012 - 10:17

Sângerei, 17 ianuarie, 2012 – 50 de copii din satul Grigoreşti, raionul Sângerei, merg, de o săptămână, la gimnaziul de circumscripţie Alexandreni. Elevii sunt transportaţi cu autobuzul şcolar achiziţionat în cadrul proiectului „Educaţie de calitate în mediul rural din Moldova”. Distanţa pe care o parcurg copiii este de 3 km.
Gimnaziul de circumscripţie Alexandreni are o capacitate de 640 de locuri. Predarea disciplinelor de studiu este asigurată de personal didactic calificat. Instituţia are laboratoare de fizică, chimie, biologie şi informatică. Consiliul raional Sângerei a direcţionat 300 mii lei pentru reparaţia capitală a sălii de sport. Aproape 1,5 milioane lei sunt investiţi în reabilitarea sistemului de termoficare şi asigurarea încălzirii gimnaziului cu biomasă.
Mihail Sleahtiţchi, Ministrul Educaţiei, aflat într-o vizită de monitorizare la gimnaziul de circumscripţie Alexandreni, a declarat că instituţia educaţională trece printr-o perioadă de transformare astfel încât către septembrie 2012 să poată oferi condiţii optime pentru asigurarea unei educaţii de calitate pentru copiii comunei. În anii următori, peste 200 de copii din patru localităţi, aflate la cel mult 5,5 Km de gimnaziul de circumscripţie, vor veni să-şi facă studiile la Alexandreni.
Alţi peste 2000 de copii din 14 raioane ale ţării merg, din 9 ianuarie, la o şcoală mai bună cu 35 autobuze şcolare noi. Elevii învăţă în şcoli de circumscripţie situate la o distanţă de 3-10 km de localitatea de reşedinţă a elevilor.
Autobuzele au fost direcţionate către raioanele Cantemir, Leova, Nisporeni, Ştefan –Vodă, Criuleni, Călăraşi, Glodeni, Sângerei, Taraclia pentru că în aceste unităţi administrativ-teritoriale este implementată noua metodologie de finanţare ce se bazează pe principiul „banii urmează elevul”. Această formulă va permite îmbunătăţirea considerabilă a calităţii instruirii în instituţiile educaţionale, prin repartizarea echitabilă a banilor publici şi alocarea lor în funcţie de nevoile fiecărui elev.
Alte 5 raioane, Ungheni, Ialoveni, Hânceşti, Orhei şi Cimişlia, în care a fost demarată reforma vor primi câte un autobuz în luna februarie, anul curent.
Ministerul Educaţiei a iniţiat procedura de procurare a 42 unităţi de transport şcolar. Autobuzele vor fi plătite din bugetul de stat şi urmează a fi livrate în primul trimestru al acestui an.
O ŞCOALĂ MAI BUNĂ, este o şcoală de circumscripţie cu profesori la fiecare disciplină de studiu, una dotată cu o clasă de calculatoare, un atelier pentru orele de educaţie tehnologică, laboratoare de fizică, biologie, chimie, o clasă de muzică, o sală de sport şi nu în ultimul rând cu o cantină amenajată.

petitii