Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
A avut loc ședința comisiei bipartite de dialog social între sindicate și Ministerul Educației și Cercetării
05/10/2023 - 09:56

Mai multe aspecte legate de salarizarea cadrelor didactice și manageriale au fost discutate în cadrul ședinței Comisiei bipartite de dialog social, între Federația Sindicală a Educației și Științei și Ministerul Educației și Cercetării. 

 

Agenda discuțiilor a inclus subiecte legate de condițiile de achitare a plății unice de 5000 și 3000 lei; excluderea obligativității raportării financiare a sumei de  4000 lei acordată pentru materialele didactice; măsurile de susținere a cadrelor didactice, inclusiv majorarea salariilor în educație. 

 

Referitor la acordarea plății unice de 5000 și 3000 lei, s-a discutat ca aceasta să fie acordată și pentru angajații Organelor locale de specialitate în domeniul învățământului (direcțiile raionale/municipale de învățământ). În acest sens, urmează să fie prezentate de către Minister ajustări la proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2023. Amintim că, Guvernul va acorda o plată unică de 5000 de lei cadrelor didactice, cadrelor manageriale din grădinițe, școli, centre de creație, școli sportive, universități, colegii, școli de meserii etc, dar și cercetătorilor. De aceeași sumă vor beneficia și angajații din structurile de asistență psihopedagogică. De o plată unică de 3000 de lei va beneficia personalul auxiliar.

 

Părțile au ajuns la un consens și în privința excluderii obligativității de a prezenta documente confirmative privind utilizarea compensației bănești de 4000 lei acordată cadrelor didactice. 

 

Ministrul Dan Perciun a informat sindicatele că în anul bugetar 2024 plata în sumă fixă de 1300 lei se va păstra, urmând să fie achitată tuturor salariaților, indiferent de clasa de salarizare.

 

Totodată, potrivit ministrului, în anul bugetar 2024 vor fi operate modificări și la valoarea de referință, o decizie finală în acest sens urmând să fie adoptată în luna noiembrie, după discuțiile care vor preceda aprobarea Legii Bugetului pentru anul 2024. 

 

„De la nivelul salariului mediu pe economie urmează să se facă și calculele pentru valoarea Fondului de salarizare pentru anul bugetar 2024 de la care să pornească majorarea valorii de referință. Înregistrăm acești parametri ca punct de pornire și începem a identifica resurse pentru ca să ajungem la rezultatul scontat”, a menționat Dan Perciun.

 

Părțile au discutat și despre posibilitățile de creșteri salariale pe domenii de activitate – învățământ superior, învățământ profesional tehnic, învățământ general, precum și în domeniul cercetării. În prezent, se lucrează la estimările privind fondurile de salarizare pe aceste segmente, urmând ca săptămâna următoare să fie prezentate cifrele estimative. 

 

Un subiect aparte l-au constituit salariile profesorilor universitari, care, în prezent sunt mai mici decât cele a profesorilor de liceu. 

 

Pentru învățământul general s-a propus aplicarea unei abordări mixte - valoarea de referință, plățile pentru gradul didactic, sporul de performanță și cel cu caracter specific. O majorare semnificativă a salariilor poate fi atinsă prin mărirea valorii de referință plus plățile care derivă din gradele didactice, au menționat reprezentanții sindicatelor. Astfel, potrivit lor, gradele didactice vor deveni mai atractive, se va stimula formarea continuă. La fel implicarea cadrelor didactice în activitatea diverselor comisii instituționale instituite prin ordin oficial va constitui un criteriu pentru acordarea plăților cu caracter specific, având drept scop stimularea participării cadrelor didactice în activitatea  instituțiilor de învățământ. 

 

Părțile au stabilit ca următoarea ședință a comisiei să aibă loc în decurs de două săptămâni. 

 

 

petitii