Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Dan Perciun s-a întâlnit cu Secretarul de stat al Carolinei de Nord Elaine Marshall
10/10/2023 - 18:05

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a avut o întrevedere cu Secretarul de stat al Carolinei de Nord Elaine Marshall, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău. Oficialii au vorbit despre parteneriatul strategic Republica Moldova - Carolina de Nord, fiind abordată posibilitatea dezvoltării unor noi proiecte comune în educație. La întrevedere a participat ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon. 

 

În cadrul discuțiilor oficialii au făcut un schimb de opinii privind principalele proiecte susținute de partenerii americani în Republica Moldova în domeniile educației și cercetării. Au fost menționate și parteneriatele dezvoltate la nivelul învățământului superior, fiind subliniate în special proiecte importante dezvoltate de către universitățile din Republica Moldova.  

 

În context, Dan Perciun a apreciat înalt relațiile de cooperare existente care au sporit calitatea procesului educațional în Republica Moldova atât prin implicarea mai multor elevi, studenți, profesori și cercetători în proiecte de mobilitate academică și profesională, cât și în asigurarea instituțiilor cu echipamente necesare pentru studii, inclusiv donații de cărți. 

 

„Suntem deschiși să extindem relațiile de parteneriat și să le diversificăm prin includerea unor noi dimensiuni precum: cercetare,  internaționalizarea învățământului superior și atragerea studenților din Carolina de Nord în Republica Moldova, cooperarea în  domeniul pedagogic. Mizăm în continuare pe sprijinul dvs. pentru a avansa în procesul de dezvoltare și modernizare a sistemului de învățământ”, a spus ministrul.     

 

Cei doi oficiali au convenit asupra fortificării cooperării în domeniile cercetării și inovării cu accent pe conectarea cercetătorilor din Republica Moldova cu cercetătorii din Carolina de Nord pentru realizarea unor proiecte științifice comune; acces la bazele de date și cercetările realizate în ambele țări; expertiza partenerilor americani privind atragerea investițiilor în sectoarele cercetării și inovării și suport în dezvoltarea unei societăți inovative.   

 

Un alt subiect important a vizat extinderea numărului de parteneriate între instituțiile de învățământ din țara noastră și cele din Carolina de Nord (parteneriate școlare, dar și inter universitare); intensificarea  schimburilor academice (programe de mobilitate academică de scurtă durată) pentru elevi și studenți în instituții de învățământ din Carolina de Nord și altele. 

 

Parteneriatul dintre Republica Moldova și Carolina de Nord a fost lansat la 22 aprilie 1999 prin semnarea unui Memorandum bilateral, având drept scop facilitarea cooperării în domeniile economic, cultural, științific, schimburilor academice, apărării și protecției civile. 

 

petitii