Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A

Educația continuă a adulților

                Baza legislativ-normativă a educației continue a adulților

Educația permanentă reprezintă o direcție importantă de evoluție a activității de formare-dezvoltare a personalității, care urmărește valorificarea tuturor dimensiunilor și formelor educației, proiectate și realizate pe tot parcursul existenței umane și în orice moment. Învățarea pe tot parcursul vieții este un proces continuu, acesta reflectă un concept de învățare neîntreruptă, oricând și oriunde.

 Educația continuă a adulților în Republica Moldova este reglementată de următoarele acte normative:

       Constituția Republicii Moldova, adoptată la 29.07.1994, articolul 35 – Dreptul la învățătură.
 Codul Educației al Republicii Moldova Nr. 152 din 17.07.2014, titlul VII – Învățarea pe tot parcursul vieții.
 Hotărârea Guvernului Republicii Moldova Nr.1224 din 09.11.2004 cu privire la organizarea formării profesionale continue.  
 Hotărârea Guvernului Republicii Moldova Nr. 191 din 22.04.2015 cu privire la Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional
 Hotărârea Guvernului Republicii Moldova Nr. 616 din 18.05.2016 pentru aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității în vederea autorizării de funcționare provizorie și acreditării programelor de studii și a instituțiilor de învățământ profesional tehnic, superior și de formare continuă și a Regulamentului de calcul al taxelor la serviciile prestate în cadrul evaluării externe a calității programelor de studii și a instituțiilor de învățământ profesional tehnic, superior și de formare continuă.

       Autorizarea provizorie sau acreditarea furnizorilor de educație continuă a adulților
                Etapele pentru autorizarea provizorie sau acreditarea furnizorilor de educație continuă a adulților, prevăzute de legislația în vigoare:

-          aprobarea planului de învățământ și curricula disciplinei/cursului la Ministerul Educației, în cazul domeniilor specifice se coordonează cu ministerele de resort (ex.:Ministerul Economiei, Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei etc.).

-          evaluarea externă în vederea obținerii autorizației provizorii sau acreditării se efectuează de Agenția de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional. În baza rezultatelor evaluării externe Ministerul Educației va lua decizia finală despre autorizare provizorie sau acreditare. 

Notă

 

Sugestii privind elaborarea documentelor curriculare pentru instruirea adulților