Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Educația incluzivă, printre subiectele selectate de profesori pentru a fi discutată în cadrul Programului „Investim în profesori”
29/12/2023 - 11:20

Profesorii de la gimnaziul și liceul din satul Costești, Ialoveni, sunt printre beneficiarii Programului Național „Investim în profesori”, lansat în noiembrie curent de Ministerul Educației și Cercetării. Un grup de formatori s-a deplasat la liceu pentru a organiza instruiri pe subiectele solicitate de cadrele didactice - relația profesor-elev, comunicarea eficientă cu părinții, incluziunea școlară a copiilor cu dizabilități etc. 

 

„Fiecare colectiv profesoral și-a setat necesitățile de instruire. Multe școli au solicitat formări în domeniul educației incluzive. Chiar dacă în unele instituții cadrele didactice au o anumită experiență în acest domeniu, noi venim cu răspunsuri la necesități concrete pentru asigurarea incluziunii școlare a copiilor”, spune Svetlana Șișcanu, formatoare în cadrul Programului „Investim în profesori”.

 

La rândul său, Svetlana Bortă, directoarea Liceului din Costești susține că formările sunt foarte utile pentru profesori, deoarece asigură o platformă pentru a discuta metodele de lucru inovative, interactive, de lucru a profesorului cu elevii și părinții. 

 

Un alt participant la formări, Vladimir Groza, profesor la aceeași instituție, ne mărturisește că în urma acestor cursuri au de câștigat, în primul rând elevii. „Formările ne ajută să ne acomodăm mai bine la cerințele noi, moderne în educație”, menționează profesorul.

 

 „Aveam nevoie de asemenea cursuri, de care am dus lipsă în perioada pandemiei, iar cunoștințele obținute le vom aplica imediat în practică”, spune Liuba Garabagiu, profesoară la gimnaziu. 

 

Cursurile oferite în cadrul Programului „Investim în profesori” au fost deosebite față de altele organizate până acum prin modalitatea lor de organizare, dar și prin abordarea conținuturilor individualizate pentru grupuri.

 

 „Formatorul vine în sala de clasă, această practică fiind foarte benefică pentru cei de pe loc, pentru că au o mai mare libertate în deciziile lor și sunt mai interesați să se apropie de aceste cursuri”, susține Aida Cotruță, formatoare în cadrul Programului.

 

Programul Național „Investim în profesori” a fost desfășurat de Ministerul Educației și Cercetării în perioada noiembrie – decembrie 2023. La formări au participat trei mii de cadre didactice din 90 de instituții de învățământ. Cursurile au inclus 75 de ore de contact direct cu formatorii, 100 de ore de studiu individual, 35 de ore de follow-up și până la 90 de ore de mentorat și consiliere.

 

MEC prevede extinderea programului în anul 2024, în alte instituții de învățământ general din țară.

 

petitii