Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A

ERA

 Valorificarea statutului de ţară asociată este una din cele mai importante şi actuale acţiuni pentru preluarea și transpunerea în practica națională a cerinţelor şi standardelor general acceptate la nivelul UE în domeniul cercetării și inovării. Drept instrument de bază pentru realizarea acestui scop serveşte Spaţiul European de Cercetare – un spaţiu de cercetare unificat, deschis spre lume, bazat pe piaţa internă, în care cercetătorii, cunoştinţele ştiinţifice şi tehnologia circulă liber şi prin intermediul căruia Uniunea Europeană şi statele sale membre îşi consolidează bazele ştiinţifice şi tehnologice, competitivitatea şi capacitatea de a aborda, în mod colectiv, marile provocări.

 

Totodată, angajamentul elaborării Foii Naționale de Parcurs pentru Integrarea Republicii Moldova în Spațiul European de Cercetare 2019-2021 este prevăzut în SL1. din Capitolul 24 ”Cooperarea în domeniul activităților de cercetare, de dezvoltare tehnologică și demonstrative” al Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană în perioada 2017-2019, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1472/2016.

 

Prin politicile sale, statul susține în mod prioritar domeniile cercetării și inovării şi le consideră drept bază pentru dezvoltarea socioeconomică şi creșterea competitivității ţării.

 

În scopul realizării principiilor Spațiului European de Cercetare au fost fixate 5+1 priorităţi şi au fost elaborate acţiuni pentru implementarea unor schimbări durabile la nivelul performanţei şi a eficacităţii cercetării europene, după cum urmează: Prioritatea SEC 1: Sistemul Naţional de Cercetare mai eficient, Prioritatea SEC 2: Cooperarea şi competitivitatea transnaţională optimală: 2a. Planificarea şi implementarea cooperării transnaţionale, 2b. Infrastructura de cercetare la nivel european, Prioritatea SEC 3: Locuri de muncă accesibile pentru cercetători, Prioritatea SEC 4: Egalitatea gender în cercetare, Prioritatea SEC 5: Circulaţia optimală, accesul şi transferul cunoştinţelor, Prioritatea SEC 6: Cooperarea internaţională.

 

Etapele de implementare a Foii Naționale de Parcurs sunt sistematizate în Planul de Acțiuni pentru implementarea acesteia care conține acțiuni concrete, dar și indicatori ce urmează a fi atinși, actorii responsabili de implementare, perioada și estimarea financiară.

 

Textul documentului îl puteți vizualiza în  limba română, limba rusă și limba engleză.