Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
A fost dat startul celei de-a doua etape a campaniei de promovare a integrității în educație
11/09/2023 - 10:45

Centrul Național Anticorupție și Ministerul Educației și Cercetării au relansat campania de promovare a integrității în educație. Prima activitate a avut loc la Cahul și a întrunit cadre didactice și elevi din mai multe instituții de învățământ din raion. Campania de informare are drept scop reducerea și combaterea fenomenului corupției în sistemul educațional și a fost lansată în martie 2023, fiind reluată după încheierea vacanței de vară a elevilor. 

Programul include activități de informare și instruire a angajaților și elevilor privind politicile anticorupție și metodele de prevenire a fenomenului. Instruirile sunt desfășurate de angajați MEC și CNA, dar și tineri voluntari  anticorupție. 

Potrivit ministrului Educației și Cercetării Dan Perciun asigurarea integrității în educație este o prioritate a ministerului. 

„Plățile informale știrbesc din prestigiul profesiei pedagogice, tensionează relațiile dintre cadrele didactice și părinți. Există mai multe soluții de combatere a corupției, inclusiv promovarea unui discurs comun, din partea ministerului, părinților, cadrelor didactice, care să condamne acest fenomen ilegal. E nevoie de un consens social că plățile informale nu își au locul nici în medicină, nici în educație sau oricare alt sistem”, susține Dan Perciun.  

În cadrul primei etape a campaniei au fost organizate 26 instruiri pentru 2271 agenți publici din toate raioanele țării. Mai mulți voluntari au derulat în aceleași raioane 25 de activități de instruire pentru un număr de peste 800 de elevi. 

Pentru a preveni și combate corupția în sistemul educațional, Ministerul Educației și Cercetării a aprobat un Plan sectorial anticorupție. Documentul conține activități pentru toate nivelurile de învățământ și răspunde principalelor provocări sistemice și anume: plățile informale; gestionarea resurselor financiare; frauda academică etc. 

Persoanele care cunosc posibile cazuri de corupție în educație le pot semnala la linia națională anticorupție 0800 55555 (zero opt sute cinci de cinci), administrată de către CNA. 

 

petitii