Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Inovații și leadership în educație – subiecte discutate de comunitatea educațională din țară în cea de-a doua zi a Săptămânii Educației în Moldova
26/04/2024 - 14:27

Resursa umană în educație, formarea rețelei naționale de mentori pentru susținerea cadrelor didactice, formarea continuă a profesorilor, bunele practici de leadership sunt printre subiectele abordate astăzi în Evenimentul „INEL: Inovații și Leadership”  - un forum informativ și practic în cadrul Săptămânii Educației.  

„Credem că este nevoie de consens, strategie comună agreată de către toți, susținută de către sistem, care să asigure durabilitatea acțiunilor pe care le întreprindem”, a declarat ministrul Dan Perciun, referindu-se la Parteneriatul Național „Moldova pentru Educație”, lansat cu scopul de a uni eforturile Guvernului, mediului de afaceri și ale partenerilor externi pentru modernizarea educației din Republica Moldova. Dan Perciun a trecut în revistă preocupările actuale ale ministerului pentru a îmbunătăți disponibilitatea resursei umane și calitatea predării. Oficialul a menționat patru aspecte importante asupra cărora se lucrează în ultima perioadă și anume: încurajarea tinerilor de a studia la pedagogie și a lucra ulterior în sistem, formarea profesională a cadrelor didactice, aprecierea și promovarea oamenilor din sistemul educațional și, nu în ultimul rând, inițierea acțiunilor de debirocratizare a activității didactice.

Pe parcursul zilei, Institutul Național pentru Educație și Leadership (INEL) va susține mai multe sesiuni de discuții privind formarea inițială, continuă și mentoratul cadrelor didactice, prezentând cu această ocazie regulamentul de mentorat, conceptul de mentorat urmând să ajungă în școli începând cu luna septembrie. „Este un eveniment de conjugare a eforturilor tuturor celor care pot să influențeze calitatea educației în Republica Moldova. INEL vine cu câteva direcții de dezvoltare a practicii pedagogice, dar și cu întreg algoritmul de desfășurare a activității de mentorat”, a spus directoarea INEL Viorica Andrițchi. 

La rândul său, Maha Damaj, Reprezentanta de Țară UNICEF în Republica Moldova, a reconfirmat susținerea pentru INEL. „UNICEF sprijină noul Institut Național pentru Educație și Leadership și formarea profesională continuă a profesorilor, managerilor și mentorilor la nivel național. INEL nu este doar o altă instituție, reprezintă reimaginarea viitorului educației în cel mai semnificativ mod. Capacitatea de 1000 de mentori va fi îmbunătățită, iar modernizarea facilităților  INEL pentru furnizarea de servicii îmbunătățite vor fi sprijinite de UNICEF”.

Prezentă la eveniment, Valentina Chicu, consilieră a Președintei Republicii Moldova în domeniul educației și cercetării, a felicitat toți actorii implicați în desfășurarea acestui eveniment de anvergură. „La anul, în Săptămâna Educației, mi-aș dori să avem evenimente în toată țara, în fiecare instituție de învățământ și comunitate”, a remarcat Valentina Chicu. Oficialul a vorbit despre personalitatea profesională a cadrului didactic, făcând referință la necesitatea dezvoltării profesionale continue a profesorilor și pregătirea psiho-emoțională a acestora.

În cadrul celei de-a doua zile a Săptămânii Educației, vor avea loc mai multe ateliere de lucru și paneluri de discuții unde vor fi prezentate bunele practici de leadership de la Școala Internațională HERITAGE, iar experți internaționali precum cei de la COBIS (Council of British International Schools) vor aduce în vizor standarde prin acreditare și colaborare a instituțiilor de învățământ la nivel internațional. 

 

Un subiect aparte al zilei este foaia de parcurs pentru integrarea refugiaților din Moldova, prezentată de UNICEF, unde se vor pune în discuție oportunitățile pentru o educație incluzivă în beneficiul copiilor refugiați și a copiilor din Moldova.

petitii