Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Ministrul Monica Babuc a participat la inaugurarea unui monument dedicat eroilor căzuți în războiul de pe Nistru
02/07/2018 - 21:11

Astăzi, 2 iulie, când se împlinesc 514 ani de la trecerea la cele veșnice a lui Ștefan cel Mare și Sfânt, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a întreprins o vizită de lucru în raionul care poartă numele celui mai mare domn al Țării Moldovei. Oficialul a participat la inaugurarea, în orașul Ștefan Vodă, a unui monument dedicat eroilor căzuți în războiul pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

 

În debutul festivității, ministrul Monica Babuc a remarcat simbolismul locației și al datei alese pentru dezvelirea monumentului, tocmai în ziua comemorării marelui domnitor. „Ștefan cel Mare a rămas în istorie nu doar pentru că a fost cel mai longeviv domn al Moldovei, deși 47 de ani este o perioadă extrem de îndelungată pentru acele vremuri de restriște, ci mai ales pentru că „punea pieptul la hotare”, vorba poetului Alecsandri. Iată că și bravii săi urmași s-au „pus zid de apărare” în 1992, luptând cu arma în mâini pentru apărarea pământului strămoșesc. Plecăciuni în fața eroilor căzuți în războiul de pe Nistru și fie ca generațiile viitoare să le păstreze vie memoria, precum noi păstrăm faptele de vitejie ale marelui nostru domnitor”, a declarat oficialul.

 

După ceremonia de inaugurare au urmat depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din orașul omonim. Ulterior, ministrul Monica Babuc a efectuat o vizită la Școala de Arte „Maria Bieșu” din Ștefan Vodă, în holul căreia a fost amenajată o expoziție temporară cu vestimentația scenică a Primadonei. În incinta instituției de învățământ, oficialul a avut o întâlnire cu cadrele didactice și angajații din domeniul culturii din raion, care au apreciat eforturile depuse de minister în redresarea situației din sistemul educațional și cel cultural.

 

Participanții la discuție au subliniat îndeosebi beneficiile următoarelor măsuri: reducerea documentației școlare cu cca 36%, achitarea de către stat a cursurilor de formare continuă, repartizarea eficientă a timpului de muncă a pedagogilor, reabilitarea grădinițelor și a caselor de cultură, dotarea cu calculatoare performante a bibliotecilor (în cadrul programului „Novateca”) și a sălilor de clasă (datorită memorandumului semnat cu Republica Coreea), revizuirea și adaptarea curriculei școlare la necesitățile actuale (prin introducerea mai multor discipline opționale și reconceptualizarea unora obligatorii), includerea în Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO a trei elemente: colindatul în ceată bărbătească, tehnicile de realizare în scoarță a covoarelor tradiționale, precum și simbolurile asociate „Mărțișorului”, etc.

 

Și pentru că domnul pe care astăzi îl comemorăm s-a evidențiat prin numeroase ctitorii de biserici și mănăstiri, ministrul Monica Babuc s-a deplasat și la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni, care se află în proces de restaurare, grație unui proiect finanțat de Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturală. Deși vizita a fost una inopinată, restauratorii lucrau de zor, restabilind frescele cu multă migală și dăruire.

petitii